Пређи на главни садржај

Vežbama protiv napetosti


Svakodnevni fizički i mentalni napori dovode nas do napetosti, koja često otežava naše dalje normalno funkcionisanje. Pokušajte da uz pomoć ovih jednostavnih vežbica učinite svoj napet svakodnevni život jako jednostavnijim i lakšim.








OPUŠTANJE RAMENA: Kod stresa, ljutnje i mnogo obaveza, ramena se automatski stežu i podižu. Da bismo ih vratili u prirodan položaj, treba smireno duboko udahnuti, povući ramena naviše, a zatim ih uz izdisaj spustiti. Za to vreme palčevi treba da su okrenuti napolje.

OPUŠTANJE PRSTIMA: Ispružite ruke, sa oba savijena kažiprsta i podignutim palčevima. Ostali prsti takođe treba da su ispruženi. U ovakvom položaju treba ostati dva minuta, posle čega će napetost polako nestati.

SMEJANJE: Bez obzira na to da li vam je do smeha ili ne, treba se smejati. Posle nekoliko minuta od grimasa nalik smehu pojaviće se pravi smeh, koji će uticati na promenu muskulature lica, a potom i na oslobađanje hormona sreće u celom organizmu. Epilog svega je da će se osoba osećati bolje.

VODA I ETERIČNI MIRISI: Kada ste uznemireni treba popiti čašu ne mnogo hladne vode. Na ovaj način se aktivira deo nervnog sistema odgovoran za umirenje i opuštanje. Istovremeno treba spremiti, u vidu kupke ili na neki drugi način, opuštajuća eterična ulja: bosiljak, lavandu, sandalovinu... Ovo je važno, jer je naše čulo mirisa direktno povezano sa centrom za osećaje u mozgu.

AKUPUNKTURNE TAČKE: Kod posebno iscrpljenih i slabih pomaže pritisak na akupnkutrne tačke. Tačku na sredini šake i na sredini između nosa i gornje usne treba pritiskati sve dok osoba ne počne da se oseća bolje.

ODMARANJE OČIJU:

Idealno opuštanje očiju dok radite za kompjuterom jeste gledanje u zamišljenu tačku u daljini. Pogled treba usmeriti prema toj tački i lagano kolutati očima levo-desno i gore-dole.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...