Пређи на главни садржај

Vežbama protiv napetosti


Svakodnevni fizički i mentalni napori dovode nas do napetosti, koja često otežava naše dalje normalno funkcionisanje. Pokušajte da uz pomoć ovih jednostavnih vežbica učinite svoj napet svakodnevni život jako jednostavnijim i lakšim.








OPUŠTANJE RAMENA: Kod stresa, ljutnje i mnogo obaveza, ramena se automatski stežu i podižu. Da bismo ih vratili u prirodan položaj, treba smireno duboko udahnuti, povući ramena naviše, a zatim ih uz izdisaj spustiti. Za to vreme palčevi treba da su okrenuti napolje.

OPUŠTANJE PRSTIMA: Ispružite ruke, sa oba savijena kažiprsta i podignutim palčevima. Ostali prsti takođe treba da su ispruženi. U ovakvom položaju treba ostati dva minuta, posle čega će napetost polako nestati.

SMEJANJE: Bez obzira na to da li vam je do smeha ili ne, treba se smejati. Posle nekoliko minuta od grimasa nalik smehu pojaviće se pravi smeh, koji će uticati na promenu muskulature lica, a potom i na oslobađanje hormona sreće u celom organizmu. Epilog svega je da će se osoba osećati bolje.

VODA I ETERIČNI MIRISI: Kada ste uznemireni treba popiti čašu ne mnogo hladne vode. Na ovaj način se aktivira deo nervnog sistema odgovoran za umirenje i opuštanje. Istovremeno treba spremiti, u vidu kupke ili na neki drugi način, opuštajuća eterična ulja: bosiljak, lavandu, sandalovinu... Ovo je važno, jer je naše čulo mirisa direktno povezano sa centrom za osećaje u mozgu.

AKUPUNKTURNE TAČKE: Kod posebno iscrpljenih i slabih pomaže pritisak na akupnkutrne tačke. Tačku na sredini šake i na sredini između nosa i gornje usne treba pritiskati sve dok osoba ne počne da se oseća bolje.

ODMARANJE OČIJU:

Idealno opuštanje očiju dok radite za kompjuterom jeste gledanje u zamišljenu tačku u daljini. Pogled treba usmeriti prema toj tački i lagano kolutati očima levo-desno i gore-dole.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.