Пређи на главни садржај

Lek za dušu i telo


Masaža je sjajan način da se opustite,pogotovo u ovim hladnim i napetim danima koje nas čine jako napetim i nervoznim a ubraja se i u tradicionalne metode lečenja. Masiranjem kože i mišića nestaje napetost i ublažuju se bolovi

MASAŽA je sjajan način da se opustite, ali ujedno se ubraja u tradicionalne metode lečenja. Masiranjem kože i mišića nestaje napetost i ublažuju se bolovi. Osim što pozitivno utiče na telo, pravi je melem i za dušu. Posebno su blagotvorni drevni načini masaže koji se primenjuju milenijumima.

Vruće kamenje: Ova opuštajuća masaža stiže iz istočne Azije, a koristi toplo kamenje i mirisna ulja. Hot-stone masaža stara je oko 2.000 godina, a smatra se da potiče od naroda sa prostora istočne Azije. I neka indijanska plemena u svojim ritualima su koristila toplo kamenje i mirisna ulja.
Već tada su se uz pomoć ove metode ublažavale tegobe, lečile bolesti i određivala takozvana energetska linija tela. Ovaj način masaže u Evropu je stigao tek krajem 19. veka i ostao popularan do danas. Najčešće se koristi susamovo ulje, maser po telu raspoređuje veliko, okruglo vulkansko kamenje (oko 40 komada) koji svojom toplotom opuštaju mišiće. Takođe se koriste i hladne mermerne kugle u ovoj tehnici.

Havajska masaža: Intenzivni dodiri kombinuju se sa tradicionalnim plesnim pokretima. Ova masaža je nekada bila deo rituala u hramovima koja je imala cilj da prikaže da je ljudsko telo "hram duše".
Akcenat je na ramenom pojasu i leđima, za koje su havajski sveštenici verovali da je mesto snage i vitalnosti čoveka, pokreti masera su specifični, prstima, dlanovima i laktovima se mišići trljaju i jako gnječe. Masaža je prvobitno trajala više časova, čak i dana. Koriste se razna aromatična ulja, a postupak počinje od nogu, zatim se masiraju bokovi, zadnjica, leđa, a na kraju se nežno masira i stomak. Ova vrsta masaže preporučuje se kod depresije i emotivnih blokada, jer opupšta nervni sistem.

Ajurveda tehnike: Smatra se da je ova metoda stara najmanje 5.000 godina, a prvi podaci o njoj potiču od pre 3000. godine u Indiji. Akcenat je da se telo i duh dovedu u ravnotežu i da čovek živi u skladu sa prirodom. U prevodu naziv ajurveda znači "nauka o životu".
Postoji nekoliko tehnika ove masaže. Jedna od najpopularnijih je "ruke koje vole", ona podrazumeva dva masera koji sinhronizovanim pokretima nežno trljaju celo telo klijenta biljnim uljem, a počinju od glave i lica. Takođe, ajurveda masaža može tretirati samo određeni deo tela, na primer leđa ili stopala. Preporučuje se posebno osobama koje su pod stresom, imaju visok krvni pritisak ili probleme sa nesanicom. Specijalni biljni preparati čiste kožu i usporavaju starenje.

Tako da moji dragi, partnera pod ruku i u krevet na masažu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...