Пређи на главни садржај

Zašto su ženske grudi svake godine sve veće?



Čitajući vesti iz sveta medicine na internetu,naišla sam na jedan jako zanimljiv tekst koji je objavio sajt  tportal.hr u kojem se govori o sledećem..pročitajte :





Neminovna je činjenica da se prosječna veličina ženskih grudi povećava gotovo svakog desetljeća. Iako se prosječnom veličinom grudnjaka smatra 3C, stručnjaci upozoravaju da je ta brojka možda ipak bliža veličini 2F.

Usprkos povećanju grudi, žene su još uvijek sklone kupovati i nositi premale grudnjake koji stvaraju neugodnu bol, a Bravissimo tvrdi da bi čak 60 posto žena koje nose košaricu veličine C trebalo nositi košaricu veličine D.

Pedesetih godina prošloga stoljeća prosječna žena nosila je grudnjak s košaricom veličine B, što je čak za puni broj manje od današnje prosječne veličine. Očito je da se veličina grudi tijekom godina povećala, no postavlja se pitanje zašto.

Sve učestalija pretilost i višak kilograma prvi je razlog koji bi istaknula većina stručnjaka. Profesor Michael Baum, stručnjak za rak dojki, tvrdi: 'Višak kilograma utjecao je na veličinu grudi u istoj mjeri kao i na veličinu bedara i stražnjice. Evidentna je sve jača pojava pretilosti, stoga opće povećanje ženskih dimenzija i nije tako iznenađujuće.'

moodboard/Corbis
Zbog većih grudi javlja se potreba za sve većim košaricama grudnjaka

No pretilost je samo jedan od razloga koji objašnjava zašto se veličina grudi povećava s godinama - tako Anna Prince iz Bravissima tvrdi: 'Otkako smo 1995. godine započeli s istraživanjem tržišta, javilo nam se više od dva milijuna žena koje imaju iznimno velike grudi i vrlo vitko tijelo.'

'To nas je potaknulo da istražimo zašto se ženske grudi povećavaju i otkrili smo da je za to odgovoran estrogen, ženski hormon odgovoran za promjenu ženskog tijela u pubertetu', tvrdi Anna Prince.

Ključnu ulogu u povećavanju grudi tijekom godina ima sve raniji ulazak djevojčica u pubertet, koje u odrasloj dobi imaju znatno manji broj djece nego žene u prošlosti, a razdoblje dojenja beba traje sve kraće. Rezultat toga je da svaka žena tijekom života ima sve veći broj mjesečnica zbog kojih je izložena češćim mjesečnim valovima estrogena koji stimulira ovulaciju.

Velik utjecaj ima i kontracepcijska pilula jer su današnje žene prva generacija žena čije su majke pile pilulu. Prve verzije kontracepcijske pilule imale su znatno veće količine sintetičkog estrogena od današnje pilule, a još uvijek nije poznat dugoročan učinak izloženosti hormonima u piluli na buduće generacije.

Manji broj djece koju žene rađaju u sve kasnijoj dobi i kraća razdoblja dojenja utječu na rast grudi jer su izložene većoj količini estrogena. Današnje žene nerijetko, da bi ublažile simptome menopauze, koriste hormonsku terapiju pod čijim utjecajem im se grudi povećaju i za dva broja.

Izbjeći utjecaj estrogena je vrlo teško s obzirom da se xenoestrogen, lažni estrogen, nalazi svugdje oko nas, uključujući pesticide, plastiku i kozmetiku. Tako se xenoestrogen nazvan bisfenol-A (BPA) nalazi u konzerviranoj hrani i pićima, plastičnim bocama, staklenkama i elektroničkoj opremi. Osim estetskih problema, velike grudi izazivat će i zdravstvene probleme i tegobe, kao što je bol u leđima i bolni tragovi od naramenica na ramenima.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...