Пређи на главни садржај

Očistite organizam


Glina se koristi u lečenju mnogih bolesti – od arterioskleroze i anemije, preko oboljenja disajnih puteva, do promena na koži. Omogućava bolje iskorišćavanje hrane, snabdeva ćelije mineralima i životnom energijom.


shutterstock 10617622 Očistite organizam
Poznato je od davnina da glina ima isceljujuće i smirujuće dejstvo. Spektar njenog lečenja je ogroman i koristi se kod opekotina, artritisa, sinusitisa, cista na jajniku, upale uha, zanoktica, čira, lečenju preloma, tuberkuloze, ublažavanju temperature i stresa. Primenjuje se u lečenju od tuberkuloze, a upotrebljava se i kao sredstvo za dezinfekciju i opekotine prvog i trećeg stepena.

Protiv upale grla


Stavite dve kašičice gline u čašu slane vode, u koju ste kanuli kap-dve ulja ruzmarina ili lavande. Grgoljite nekoliko puta na dan sve dok upala grla ne popusti. Prehladu, polensku groznicu i upalu sinusa lečite ispiranjem nosa glinenom vodom (razmutite kašičicu gline u prahu u šoljici vode). Jednom, dva ili tri puta dišite u glinenoj vodi: uronite nos u vodu, zatvorite jednu nozdrvu prstom. Dišite lagano da biste ušmrkali što više vode; malo može otići i u grlo. Ponovite pet do šest puta sa svakom nozdrvom, a na kraju ukapajte nekoliko kapi limunovog soka u svaku nozdrvu.

Kura čišćenja


Glina se proizvodi u granulama ili finom prahu. Iz nje mora da bude odstranjen pesak. Za terapiju se uzima rastvor, i to jedna kašičica gline u prahu u pola litra vode, bez mešanja, koji odstoji tokom noći. Pije se sledećim redosledom:
- Prva nedelja – ujutro, na prazan stomak, pijte glinu ne mešajući je (ostavite talog na dnu čaše).
- Druga nedelja – ujutro na prazan stomak pijte glinenu vodu koju ste prethodno promešali drvenom kašikom i ostavili da malo odstoji.
- Treća nedelja – pošto ste promešali rastvor gline u vodi drvenom kašikom, popijte ga odmah, na prazan stomak.
Prva kura glinom trebalo bi da traje tri nedelje. Pauzirajte nedelju dana, pa započnite drugu kuru glinom, a potom ih primenjujte u vreme smene godišnjih doba.

Lekovita dejstva gline
- Poboljšava varenje i rad creva.
- Rešava probleme sa konstipacijom i prolivom.
- Uklanja čireve.
- Povećava fizičku energiju.
- Smanjuje bolove.
- Čisti kožu pa se upotrebljava i kao maska za lice.
- Poboljšava vid.
- Pomaže rast i obnavljanje tkiva.
- Čisti od toksina koje smo uneli hranom ili iz okoline.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...