Пређи на главни садржај

Dijeta za gurmane





Hedonizam bilo koje vrste deluje kao antiteza dijetama. S druge strane, istraživanja pokazuju da tipična karakteristika dijeta - suzdržavanje - uslovljava de se ljudi još više ugoje.
Kada ste na dijeti, čini vam se da i najmanji kolač predstavlja opasnost
 

Ideja svesnog uživanja u izgledu, mirisima, ukusu i samom činu konzumiranja hrane, nije samo za one koji se strasno predaju jelu, već je namenjena i onima koji razmišljaju o kilogramima.

1. Mastan doručak je poželjan


Slanina i kajgana odavno važe za primer nezdravog obroka. Ali, ako se pravilno pripremi, ovo jelo može da bude odlična osnova za dan. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazuju da životinje koje su pojele mastan obrok odmah nakon buđenja efikasnije metabolišu masti i ugljene hidrate tokom dana od onih koje su za doručak pojele doručak bogat ugljenim hidratima i obrok bogat mastima na kraju dana. Preporuka nutricionistaje da za doručak napravite omlet od tri belanceta i jednog žumanceta i dodajte jednu šnitu slanine. Od toga se niko nije ugojio.

2. Kafa obavezno


Popijte kafu sa mlekom (obranim ili od soje) nakon doručka, a pre treninga: to će vam pomoći da duže vežbate. Osim što omogućava razgrađivanje masti, i tako stvara energiju, kofein značajno povećava fizičku snagu i izdržljivost. Osim toga, kafa je odličan izvor antioksidanata. Na kraju, kafa ne deluje dehidrirajuće, kao što se ranije smatralo, već će vam olakšati da ispunite dnevnu kvotu tečnosti.

Ne samo hedonisti nego većina ljudi ne može bez jutarnje kafe
 

3. Jedite mlečne proizvode


Konzumiranje mlečnih proizvoda olakšava mršavljenje. Istraživanja pokazuju da su gojazne osobe koje su imale ishranu bogatu mlečnim proizvodima izgubile znatno više kilograma od osoba čija je ishrana bila iste kalorijske vrednosti, ali bez mlečnih proizvoda. Bez dovoljno kalcijuma, organizam proizvodi hormon koji uzrokuje taloženje masnog tkiva.


4. Uživajte u ukusima


Zašto da pravite sendvič od suvog crnog hleba kada silno čeznete za francuskom kiflom? Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu namirnice sa oznakom "dijetalno" ili "posno" stvaraju lažan osećaj da se hrane zdravo te da ne moraju da vode računa o kalorijama - što često završava prejedanjem. Štaviše, konzumiranje takve hrane retko kad pruža pravo zadovoljstvo. Zato je mnogo bolje (i zdravije) da birate hranu koju volite, koja će vas zadovoljiti, pa nećete čeznuti za dodatnim obrocima. Generalno, bolje je da pojedete nekoliko kockica prave čokolade, nego celu tablu čokolade sa veštačkim zaslađivačem.


5. Uživajte u svakom zalogaju

 

Koliko zaista možete da uživate u ručku ako ga progutate u jednom zalogaju, ili ga jedete iznad tastature u toku rada? Ukoliko jedete brzo ili nesvesno (dok radite nešto drugo), postoji opasnost da pojedete više nego što vam je potrebno. U jednom istraživanju naučnici su otkrili da se u organizmu osoba koje su jele sladoled pola sata (umesto pet minuta) stvorila veća količina hormona koji signalizuju osećaj sitosti.

Ne treba izbegavati slatko, ali treba biti umeren
 

6. Ne bežite od šečera


Šećer je prva stvar koju većina ljudi, koja drži dijetu, potpuno izbacuje iz ishrane. Ima mnogo i onih koji smatraju da šećer stvara jaku zavisnost. No, naučnici kažu da možete zadovoljiti potrebu za slatkim i održati željenu težinu. Važno je samo da izbegavate namirnice koje sadrže kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze. Istraživanja pokazuju da se ljudi više goje ako konzumiraju hranu koja sadrži kukuruzni sirup nego onu sa običnim, belim šećerom (čak i kada su iste kalorijske vrednosti). Nažalost, kukuruzni sirup se razlaže na drugačiji način od šećera. Umesto direktnog prodora u krvotok, kukuruzni sirup prvo prolazi kroz jetru i signalizuje organizmu da ga zadržava kao rezerve masti, umesto energije ili glikogena (koji je neophodan kao gorivo za mišiće).

No, u moru ovih "kukuruznih" namirnica, postoji jedna koja sadrži čist šećer - to je crna čokolada (minimum 60 do 79% kakaoa). Naravno, prirodan čist šećer (fruktoza) najbolja je opcija da zadovoljite potrebu za slatkim.


7. Nemojte da brojite kalorije.


Osim psihičkog pritiska stalnog sabiranja kalorija, ograničavanje unosa kalorija zapravo može da uspori proces mršavljenja. Zašto? Zato što konstantan stres stimuliše produkciju kortizola (hormon stresa), koji utiče na telesnu težinu. Inače, sabiranje kalorija je prevaziđen koncept redukcionih dijeta, koje ne uključuju hranjivu vrednost namirnica. Umesto toga opustite se, zaboravite na kalorije i kilogrami će se topiti. Čak i ako je kalorijski skor nešto viši, konzumiranjem hranjivih namirnica (proteini, masti i biljna vlakna) duže ćete održati osećaj sitosti.


8. Pijte malo alkohola


Američki istraživači su otkrili da žene koje popiju jedno ili dva pića dnevno mnogo ređe (30%) uvećavaju telesnu težinu tokom godina u odnosu na žene koje uopšte ne piju. Jedno od mogućih objašnjenja je i samokontrola: žene su sklone da alkoholom zamenjuju druge namirnice u ishrani.

 

 
Preporučuje se da se pije alkohol, ali u malim količinama
 


9. Jedite najbolju hranu

 

Rafiniran ukus kada je hrana u pitanju često znači i manji broj odeće, tvrde eksperti. I to ima logike. Bolje je pojesti nekoliko zalogaja najfinijeg tiramisu kolača, nego pola kutije industrijskog keksa. Uživajte u svakom zalogaju, budite zadovoljni i pređite na naredni zdrav obrok. Najfinije (najskuplje) poslastice i jela sigurno vam nisu dostupni baš svakog dana, kao druge namirnice iz prodavnice, pa vaš užitak neće postati navika.

10. Spavanje obavezno


Osam sati noćnog sna su naprosto obaveza! Nedostatak sna izaziva uvećanje nivoa hormona gladi, pa tako i osećaj izgladnelosti narednog dana i prekomerno unošenje hrane. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.