Пређи на главни садржај

Unos masti nije presudan za gojenje





Osobe koje sa godinama žele da očuvaju zdravu težinu ne bi trebalo da budu opsednute unosom što manjih količina masti u organizam.


pic

Ovo je preporuka tima britanskih stručnjaka sa Instituta za metaboličku nauku pri Adenbrouk bolnici u Kembridžu.

Procenat kalorija koje čovek dobija iz masti, za razliku od onog dobijenog iz proteina i ugljenih hidrata, nije ni od kakvog uticaja na kilograme koje će "nabaciti" u nastupajućim godinama, izjavila je za Rojters vođa istraživanja dr Nita Foruhi.

Nije od važnosti ni kakve su masnoće u pitanju - zdrave ili nezdrave, odnosno nezasićene ili zasićene. Važno je samo da ishrana bude uravnotežena i da se redovno upražnjava fizička aktivnost.

Dr Foruhi i njene kolege su do ovakvog zaključka došli proučivši podatke iz velikog evropskog istraživanja o raku i ishrani, kojim je tokom 10 godina praćeno gotovo 90.000 ljudi iz šest zemalja EU.

Prosečan unos masnoća u ishrani ispitanika iznosio je između 31,5 i 36,5 procenata ukupnih kalorija. U proseku oni su dobijali po osminu kilograma godišnje. analizom podataka o njihovoj ishrani utvrđeno je, međutim, da unos i vrsta masnoća nisu na to imali presudan uticaj.

To, naravno, ne znači da ljudi treba da jedu masnu hranu koliko god žele, jer bi to svakako bilo štetno po zdravlje, već samo da ne bi trebalo da budu opsednuti tim faktorom ishrane, ističe dr Foruhu.

Ona kao dobre navodi američke preporuke o ishrani, prema kojima unos masnoća treba da iznosi od 20 do 35 odsto ukupnih kalorija, a prednost pri tome treba dati masnoćama iz ribe, orašastih plodova i biljnih ulja.

Dr Faruhi zaključuje da se gomilanje kilograma sa godinama može efikasno sprečiti ako se ograniči konzumiranje alkohola, kao i hrani dodatih šećera i masti, jer oni povećavaju kalorijski unos ali imaju malu nutritivnu vrednost.

Treba, takođe, voditi računa da se vremenom ne povećavaju porcije hrane i da se redovno bude fizički aktivan. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.