среда, 04. мај 2011.

SALATE




Salata od svežeg spanaća
* ¼ kg mladog spanaća ili blitve
* 100 g svežih pečurki
* 1 mala gl karfiola
* 1 mala gl zelene salate
* ½ Kašike maslinovog ulja
* ½ kašikice sitne morske soli
* ½ limuna
Oprati i očistiti povrće. Spanać i zelenu salatu iscepkati prstima. Pečurke iseći oštrim nožem na tanke uzdužne komadiće, a karfiol isitniti na cvetiće. Izmešati i posoliti, dodati ulje i na kraju limun.
Salata od cvekle
* 2 veće mlade cvekle
* 2 češnja belog luka ili ¼ gl crnog luka
* ½ kašikice morske soli
* ½ kašikice hladno cedjenog ulja
* ½ limuna
Oprati i tanko oguliti cveklu. Izrendati je na veći okrugli otvor. Sitno iseckati luk i pomešati sa cveklom. Posoliti, pouljiti i dodati limun. Dobro promešati.
Hren sa soja kiselim mlekom
* 2 hrena
* ¼ kašikice morske soli
* 150 g soja kiselog mleka
* ½ kašikice hladno cedjenog ulja
* nekoliko kapi limuna
* 3 grančice peršunovog lista
Hren očistiti i sitno izrendati. Posoliti, dodati ulje, limun i iseckani peršunov list. Pomešati sa soja kiselim mlekom. Ukrasiti peršunovim listićima. Ovu salatu možete pripremiti i sa pavlakom.
Salata od celera
* 2 veća celera
* 250 g soja kiselog mleka
* 30 g oraha
Očistiti celer i sitno ga izrendati. Pomešati sa soja kiselim mlekom ili pavlakom i dodati seckane orahe.
Salata od krastavaca i badema
* 2 veća mlada krastavca
* 50 g badema ili oraha
* ¼ kašikice morske soli
* ½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
Oprati i oljuštiti krastavce, iseći ih na kockice veličine oko 1 cm. Popariti badem u vreloj vodi, skloniti sa vatre i ostaviti 5-10 min da se kožica odvoji. Procediti, oljuštiti badem, osušiti ga salvetom i iseckati. Dodati ga krastavcu i začiniti salatu.
Salata od praziluka
* 2 veća praziluka
* ½ kašikice morske soli
* ½ kašikice hladno cedjenog ulja
* ¼ limuna
Oprati i očistiti praziluk, iseći ga na tanke kolutiće, posoliti, pouljiti i na kraju dodati limun.
Srpska salata
* 4 veća paradajza
* 1 gl crnog luka
* 2 krastavca
* ½ kašikice morske soli
* 1 paprika
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* ½ veze svežeg peršunovog lista
* ½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta
Oprati i očistiti povrće. Paradajz iseći na manje trouglove, krastavac na kockice, luk sitno iseći, papriku na tanke režnjeve, a peršun sitno iscepkati. Posoliti, pouljiti i dodati limun ili jabukovo sirće.
Salata od paradajza sa lukom
* 4 veća paradajza
* 1 češanj belog luka ili ¼ gl crnog luka
* ¼ veze peršunovog lista bez grančica
* ¼ kašikice morske soli
* ½ kašikice hladno cedjenog ulja ulja
* ½ kašikice limunovog soka ili jabukovog sirćeta
Paradajz oprati i očistiti, iseći na kolutove debljine ½ cm. Posoliti i pouljiti. Sitno iseckati luk, peršunov list krupno, dodati jabukovo sirće i preliti preko paradajza. Ukrasiti celim listićima peršunovog lista i tankim režnjevima luka.
Grčka salata
* 4 veća paradajza
* 2 krastavca
* 1 paprika
* 100 g crnih maslina
* 100 g tofu ili feta sira
* ½ veze svežeg peršunovog lista
* 1 mala glavica crnog luka
* ¼ kašikice morske soli
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* ½ limuna ili 1 Kašika jabukovog sirćeta
Oprati i očistiti povrće. Paradajz iseći na veće trouglove, krastavac na kolutove, a papriku i luk na tanke režnjeve. Dodati polovinu maslinki i krupno iscepkan prešunov list. Začiniti i izmešati salatu. Na vrh izrendati tofu ili feta sir i ukrasiti preostalim maslinkama.
Salata od povrća sa klicama od suncokreta
* ½ gl kupusa
* 2 Ka maslinovog ulja
* 2 cvekle
* 1 limun ili Kašika jabukovog sirćeta
* 2 šargarepe
* 1 koren peršuna
* 1 kašikica morske soli
* 1 veza peršunovog lista - samo listovi
* ¼ kašikice bosiljka
* ¼ kašikice origana
* 1 celer
* ¼ kašikice bibera
* klice suncokreta


Oprati i očistiti povrće. Kupus iseći na pola. Oštrim nožem izrezati ga na tanke rezance. Šargarepu i koren peršuna iseći na što manje kockice ili sitno izrendati. Peršunov list krupno iscepkati prstima. Pomešati povrće, klice suncokreta, bosiljak i origano, zatim salatu prvo posoliti i pobiberiti, pa dodati maslinovo ulje i limun. Ukrasiti celim peršunovim listićima. Klice suncokreta se pripremaju od oljuštenog sirovog suncokreta. Semenke se operu i ostave u vodi da ogreznu, u plastičnoj posudi prekrivenoj pamučnom krpom, tri dana, dok klice ne izbiju oko 0,5 cm. Svakog dana obavezno oprati semenke i promeniti vodu, da se klice ne bi pokvarile.
Salata od kiselog kupusa
* ½ glavice kiselog kupusa
* 1 cvekla srednje veličine
* 1 parče korena hrena u dužini od 3-4 cm
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
Izrezati kupus na komadiće, cveklu oprati i tanko oguliti i izrendati na manji okrugli otvor rendeta; oprati i oguliti hren i sitno ga izrendati. Dodati ulje i dobro izmešati.
Salata od boranije
* 1 kg mlade boranije
* ½ veze svežeg peršunovog lista
* 1 gl belog luka
* ½ Kašike hladno cedjenog ulja
* 150 g soja kiselog mleka ili pavlake
* ½ limuna
Oprati i očistiti boraniju, obariti je u slanoj vodi da omekša, ali da se ne prekuva. Dodati joj sitno iseckan beli luk i peršunov list. Posoliti i začiniti uljem i limunom. Soja kiselo mleko može se umešati u salatu, ali se preporučuje da se služi odvojeno.
Salata od barenog karfiola
Ima iste sastojke i priprema se na isti način kao i salata od boranije, samo što se umesto boranije stavlja karfiol. Služi se ili topla ili hladna.
Salata od pečuraka
* ½ kg šampinjona
* ½ kašikice morske soli
* 1 veza sveže mirodije
* ¼ kašikice bibera
* 1 Kašika maslinovog ulja
* ½ limuna
Pečurke dobro oprati i obariti u ključaloj vodi, svega nekoliko minuta da se ne bi prekuvale. Ocediti ih i dodati im iseckanu mirodiju, so, biber, ulje i na kraju limunov sok. Služi se uz soja kiselo mleko ili domaću pavlaku.
Ruska salata sa soja majonezom
* 3 veća krompira
* 4 veće šargarepe
* 2 celera
* 2 korena peršuna
* 1 paškanat
* 250 g kiselih krastavčića
* 1 veza peršunovog lista
* 1 dcl hladno cedjenog ulja
* 250-300 g soja majoneza
* 1 kašikica senfa
* ½ kašikica bibera
* morska so
* sok od 1 limuna

Povrće dobro oprati i tanko oguliti. Skuvati u što manjoj količini vode, tek toliko da ne zagori dok se kuva. Procediti i ostaviti da se ohladi. Vodu iskoristiti za supu ili čorbu. Iseći povrće i krastavčiće na kockice. Promešati i dodati soja majonez. Dobro izmešati. Salata ne treba da bude ni suviše suva, a ni retka, što se može regulisati količinom majoneza. Salatu zaobliti i ukrasiti krastavčićima i celim peršunovim listićima.
Soja majonez
5 kašika soja brašna razmutiti u 8 kašika vode i kuvati nekoliko minuta. Prohladiti i mikserom mutiti uz postepeno dodavanje 1 dcl hladno ceđenog ulja, soka od 1 limuna i kašičice senfa. Posoliti po ukusu morskom ili himalajskom soli.
Lagana ruska salata
Koriste se isti sastojci i postupak, ali se dodaje V2 veze krupno iseckanog peršunovog lista, a umesto majoneza koristi se soja kiselo mleko ili pavlaka.
Krompir salata
* 5 većih krompira
* ¼ kašikice bibera
* 1 gl crnog ili 3 češnja belog luka
* 2 Ka maslinovog ulja
* ½ limuna ili 1 Kašika jabukovog sirćeta
* ½ veze svežeg peršunovog lista
* 1 kašikica morske ili himalajske soli
Oprati dobro krompir i skuvati ga sa ljuskom. Da se ne bi raspao prilikom kuvanja, u vodu dodati kašiku soli. Kad je skuvan (ne treba da bude prekuvan), ocediti vodu i malo prohladiti. Oguliti i iseći na kocke veličine oko 2 cm. Crni luk iseći na režnjeve, a peršun krupno iseći. Začiniti: prvo so i biber, a zatim ulje, pa limun ili jabukovo sirce. Dobro izmešati da krompir upije začine i na kraju dodati peršun. Ukrasiti režnjevima luka i celim listićima peršuna. Služi se i topla i hladna. Ukoliko je pravite sa belim lukom, treba ga što sitnije iseći.
Salata od pasulja
* 100 g azuki pasulja
* sezonsko povrće (šargarepa, celer, peršun)
* 100 g mungo pasulja
* 100 g šarenog sitnog pasulja
* 1 veza sveže ili zamrznute mirodije
* 1 gl belog luka ili veza mladog
* 1 veza svežeg peršunovog lista
* 1 gl crnog ili veza mladog luka
* ½ kašikice senfa
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* sok od 1 limuna
* so i biber po želji

Skuvati pasulj da ostane ceo (prvu vodu baciti). Obariti povrće da ne bude previše mekano i prekuvano. Sitno iseckati beli i crni luk, peršunov list i mirodiju krupno i sjediniti sa začinima, uljem i limunovim sokom. Sjediniti povrće i pasulj dok su još topli sa prelivom i lagano promešati i ostaviti 30 min da se ohladi i da povrće upije začine.
Pečena paprika sa belim lukom
* 10 šiljatih paprika ili babura paprika
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* ½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta
* 1 gl belog luka
* ½ veze svežeg peršunovog i celerovog lista
* 1 kašikica morske soli
Oprati i ispeći paprike na ringli ili u rerni. Ostaviti u poklopljenoj posudi oko 20 min da se popare. Oguliti i očistiti iznutra. U posudu za salatu redati sloj paprike i sloj preliva, završiti prelivom i ukrasiti celim listićima peršunovog i lista celera. Preliv: sitno iseckati beli luk, krupno peršunov i celerov list, dodati so, ulje, limun ili jabukovo sirce. Dobro izmešati.

Нема коментара:

Постави коментар