Пређи на главни садржај

SALATE




Salata od svežeg spanaća
* ¼ kg mladog spanaća ili blitve
* 100 g svežih pečurki
* 1 mala gl karfiola
* 1 mala gl zelene salate
* ½ Kašike maslinovog ulja
* ½ kašikice sitne morske soli
* ½ limuna
Oprati i očistiti povrće. Spanać i zelenu salatu iscepkati prstima. Pečurke iseći oštrim nožem na tanke uzdužne komadiće, a karfiol isitniti na cvetiće. Izmešati i posoliti, dodati ulje i na kraju limun.
Salata od cvekle
* 2 veće mlade cvekle
* 2 češnja belog luka ili ¼ gl crnog luka
* ½ kašikice morske soli
* ½ kašikice hladno cedjenog ulja
* ½ limuna
Oprati i tanko oguliti cveklu. Izrendati je na veći okrugli otvor. Sitno iseckati luk i pomešati sa cveklom. Posoliti, pouljiti i dodati limun. Dobro promešati.
Hren sa soja kiselim mlekom
* 2 hrena
* ¼ kašikice morske soli
* 150 g soja kiselog mleka
* ½ kašikice hladno cedjenog ulja
* nekoliko kapi limuna
* 3 grančice peršunovog lista
Hren očistiti i sitno izrendati. Posoliti, dodati ulje, limun i iseckani peršunov list. Pomešati sa soja kiselim mlekom. Ukrasiti peršunovim listićima. Ovu salatu možete pripremiti i sa pavlakom.
Salata od celera
* 2 veća celera
* 250 g soja kiselog mleka
* 30 g oraha
Očistiti celer i sitno ga izrendati. Pomešati sa soja kiselim mlekom ili pavlakom i dodati seckane orahe.
Salata od krastavaca i badema
* 2 veća mlada krastavca
* 50 g badema ili oraha
* ¼ kašikice morske soli
* ½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
Oprati i oljuštiti krastavce, iseći ih na kockice veličine oko 1 cm. Popariti badem u vreloj vodi, skloniti sa vatre i ostaviti 5-10 min da se kožica odvoji. Procediti, oljuštiti badem, osušiti ga salvetom i iseckati. Dodati ga krastavcu i začiniti salatu.
Salata od praziluka
* 2 veća praziluka
* ½ kašikice morske soli
* ½ kašikice hladno cedjenog ulja
* ¼ limuna
Oprati i očistiti praziluk, iseći ga na tanke kolutiće, posoliti, pouljiti i na kraju dodati limun.
Srpska salata
* 4 veća paradajza
* 1 gl crnog luka
* 2 krastavca
* ½ kašikice morske soli
* 1 paprika
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* ½ veze svežeg peršunovog lista
* ½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta
Oprati i očistiti povrće. Paradajz iseći na manje trouglove, krastavac na kockice, luk sitno iseći, papriku na tanke režnjeve, a peršun sitno iscepkati. Posoliti, pouljiti i dodati limun ili jabukovo sirće.
Salata od paradajza sa lukom
* 4 veća paradajza
* 1 češanj belog luka ili ¼ gl crnog luka
* ¼ veze peršunovog lista bez grančica
* ¼ kašikice morske soli
* ½ kašikice hladno cedjenog ulja ulja
* ½ kašikice limunovog soka ili jabukovog sirćeta
Paradajz oprati i očistiti, iseći na kolutove debljine ½ cm. Posoliti i pouljiti. Sitno iseckati luk, peršunov list krupno, dodati jabukovo sirće i preliti preko paradajza. Ukrasiti celim listićima peršunovog lista i tankim režnjevima luka.
Grčka salata
* 4 veća paradajza
* 2 krastavca
* 1 paprika
* 100 g crnih maslina
* 100 g tofu ili feta sira
* ½ veze svežeg peršunovog lista
* 1 mala glavica crnog luka
* ¼ kašikice morske soli
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* ½ limuna ili 1 Kašika jabukovog sirćeta
Oprati i očistiti povrće. Paradajz iseći na veće trouglove, krastavac na kolutove, a papriku i luk na tanke režnjeve. Dodati polovinu maslinki i krupno iscepkan prešunov list. Začiniti i izmešati salatu. Na vrh izrendati tofu ili feta sir i ukrasiti preostalim maslinkama.
Salata od povrća sa klicama od suncokreta
* ½ gl kupusa
* 2 Ka maslinovog ulja
* 2 cvekle
* 1 limun ili Kašika jabukovog sirćeta
* 2 šargarepe
* 1 koren peršuna
* 1 kašikica morske soli
* 1 veza peršunovog lista - samo listovi
* ¼ kašikice bosiljka
* ¼ kašikice origana
* 1 celer
* ¼ kašikice bibera
* klice suncokreta


Oprati i očistiti povrće. Kupus iseći na pola. Oštrim nožem izrezati ga na tanke rezance. Šargarepu i koren peršuna iseći na što manje kockice ili sitno izrendati. Peršunov list krupno iscepkati prstima. Pomešati povrće, klice suncokreta, bosiljak i origano, zatim salatu prvo posoliti i pobiberiti, pa dodati maslinovo ulje i limun. Ukrasiti celim peršunovim listićima. Klice suncokreta se pripremaju od oljuštenog sirovog suncokreta. Semenke se operu i ostave u vodi da ogreznu, u plastičnoj posudi prekrivenoj pamučnom krpom, tri dana, dok klice ne izbiju oko 0,5 cm. Svakog dana obavezno oprati semenke i promeniti vodu, da se klice ne bi pokvarile.
Salata od kiselog kupusa
* ½ glavice kiselog kupusa
* 1 cvekla srednje veličine
* 1 parče korena hrena u dužini od 3-4 cm
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
Izrezati kupus na komadiće, cveklu oprati i tanko oguliti i izrendati na manji okrugli otvor rendeta; oprati i oguliti hren i sitno ga izrendati. Dodati ulje i dobro izmešati.
Salata od boranije
* 1 kg mlade boranije
* ½ veze svežeg peršunovog lista
* 1 gl belog luka
* ½ Kašike hladno cedjenog ulja
* 150 g soja kiselog mleka ili pavlake
* ½ limuna
Oprati i očistiti boraniju, obariti je u slanoj vodi da omekša, ali da se ne prekuva. Dodati joj sitno iseckan beli luk i peršunov list. Posoliti i začiniti uljem i limunom. Soja kiselo mleko može se umešati u salatu, ali se preporučuje da se služi odvojeno.
Salata od barenog karfiola
Ima iste sastojke i priprema se na isti način kao i salata od boranije, samo što se umesto boranije stavlja karfiol. Služi se ili topla ili hladna.
Salata od pečuraka
* ½ kg šampinjona
* ½ kašikice morske soli
* 1 veza sveže mirodije
* ¼ kašikice bibera
* 1 Kašika maslinovog ulja
* ½ limuna
Pečurke dobro oprati i obariti u ključaloj vodi, svega nekoliko minuta da se ne bi prekuvale. Ocediti ih i dodati im iseckanu mirodiju, so, biber, ulje i na kraju limunov sok. Služi se uz soja kiselo mleko ili domaću pavlaku.
Ruska salata sa soja majonezom
* 3 veća krompira
* 4 veće šargarepe
* 2 celera
* 2 korena peršuna
* 1 paškanat
* 250 g kiselih krastavčića
* 1 veza peršunovog lista
* 1 dcl hladno cedjenog ulja
* 250-300 g soja majoneza
* 1 kašikica senfa
* ½ kašikica bibera
* morska so
* sok od 1 limuna

Povrće dobro oprati i tanko oguliti. Skuvati u što manjoj količini vode, tek toliko da ne zagori dok se kuva. Procediti i ostaviti da se ohladi. Vodu iskoristiti za supu ili čorbu. Iseći povrće i krastavčiće na kockice. Promešati i dodati soja majonez. Dobro izmešati. Salata ne treba da bude ni suviše suva, a ni retka, što se može regulisati količinom majoneza. Salatu zaobliti i ukrasiti krastavčićima i celim peršunovim listićima.
Soja majonez
5 kašika soja brašna razmutiti u 8 kašika vode i kuvati nekoliko minuta. Prohladiti i mikserom mutiti uz postepeno dodavanje 1 dcl hladno ceđenog ulja, soka od 1 limuna i kašičice senfa. Posoliti po ukusu morskom ili himalajskom soli.
Lagana ruska salata
Koriste se isti sastojci i postupak, ali se dodaje V2 veze krupno iseckanog peršunovog lista, a umesto majoneza koristi se soja kiselo mleko ili pavlaka.
Krompir salata
* 5 većih krompira
* ¼ kašikice bibera
* 1 gl crnog ili 3 češnja belog luka
* 2 Ka maslinovog ulja
* ½ limuna ili 1 Kašika jabukovog sirćeta
* ½ veze svežeg peršunovog lista
* 1 kašikica morske ili himalajske soli
Oprati dobro krompir i skuvati ga sa ljuskom. Da se ne bi raspao prilikom kuvanja, u vodu dodati kašiku soli. Kad je skuvan (ne treba da bude prekuvan), ocediti vodu i malo prohladiti. Oguliti i iseći na kocke veličine oko 2 cm. Crni luk iseći na režnjeve, a peršun krupno iseći. Začiniti: prvo so i biber, a zatim ulje, pa limun ili jabukovo sirce. Dobro izmešati da krompir upije začine i na kraju dodati peršun. Ukrasiti režnjevima luka i celim listićima peršuna. Služi se i topla i hladna. Ukoliko je pravite sa belim lukom, treba ga što sitnije iseći.
Salata od pasulja
* 100 g azuki pasulja
* sezonsko povrće (šargarepa, celer, peršun)
* 100 g mungo pasulja
* 100 g šarenog sitnog pasulja
* 1 veza sveže ili zamrznute mirodije
* 1 gl belog luka ili veza mladog
* 1 veza svežeg peršunovog lista
* 1 gl crnog ili veza mladog luka
* ½ kašikice senfa
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* sok od 1 limuna
* so i biber po želji

Skuvati pasulj da ostane ceo (prvu vodu baciti). Obariti povrće da ne bude previše mekano i prekuvano. Sitno iseckati beli i crni luk, peršunov list i mirodiju krupno i sjediniti sa začinima, uljem i limunovim sokom. Sjediniti povrće i pasulj dok su još topli sa prelivom i lagano promešati i ostaviti 30 min da se ohladi i da povrće upije začine.
Pečena paprika sa belim lukom
* 10 šiljatih paprika ili babura paprika
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* ½ limuna ili Kašika jabukovog sirćeta
* 1 gl belog luka
* ½ veze svežeg peršunovog i celerovog lista
* 1 kašikica morske soli
Oprati i ispeći paprike na ringli ili u rerni. Ostaviti u poklopljenoj posudi oko 20 min da se popare. Oguliti i očistiti iznutra. U posudu za salatu redati sloj paprike i sloj preliva, završiti prelivom i ukrasiti celim listićima peršunovog i lista celera. Preliv: sitno iseckati beli luk, krupno peršunov i celerov list, dodati so, ulje, limun ili jabukovo sirce. Dobro izmešati.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.