четвртак, 12. мај 2011.

Otkrijte povrće sa najmanje kalorijaPovrće je odličan izbor u borbi protiv viška kilograma, ali i u očuvanju dobrog zdravlja. Za vas smo napravili spisak zdravog povrća sa najmanje kalorija. Možete ga jesti uvek i u neograničenim količinama, a za njegovu pripremu treba vam samo malo vremena.

KARFIOL
Ima malo ugljenih hidrata i vrlo malo kalorija -100 grama karfiola ima svega 25 kalorija. Budući da sadrži fitonutrijente, idealna je za prevenciju različitih vrsta raka. Preporučena doza karfiola za zdravlje i vitkost je tri puta nedeljno.
Ovo ukusno povrće može se pripremiti na različite načine, a najdelotvorniji je kuvanje na pari, čime zadržava sva važna nutritivna svojstva.


BROKOLI
Broj jedan u sprečavanju ozbiljnih srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma. Brokoli ima snažna antioksidativna svojstva koja jačaju imunitet i poboljšavaju zdravlje. Sadrži vrlo malo kalorija – svega 34 na 100 grama. Bogata je belančevinama, vlaknima. Najzdravija je kada se kuva na pari.

ŠPARGLA
Iako ima malu energetsku vrednost, špargla ima velike nutritivne vrednosti - 100 grama ima svega 20 kalorija. Uglavnom se sastoji od vode. Bogata je mineralima i vitaminima, a ima vrlo malo masti i ugljenih hidrata. Špargla rešava probleme sa probavom, malokrvnošću, dobra je za dijabetičare, umanjuje holesterol, jača oslabljene kapilare i snižava krvni pritisak. 
Najzdravije je da ih skuvate u kipućoj vodi, a zatim minimalno začinite.
KELJ

Kelj je bogat mineralima i vitaminima, izvrstan je izvor kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, na 100 grama ima 50 kalorija. Vitamin C sadrži u velikim količinama. U jednoj glavici sirovog kelja nalazi se 120 miligrama vitamina C, što je 200 odsto od preporučenog dnevnog unosa. Kelj jača imunitet, preventivno deluje protiv raka. Načini na koje se kelj priprema su brojni, ali najbolje je da ga   kuvajte na pari.
 BLITVA

Idealan izbor za dijetu: 100 grama blitve sadrži 20 kalorija. Iako je lagana, blitva vam daje dugoročan osećaj sitosti. Bogata je magnezijumom, gvožđem, vitaminima B i C. Blagotvorno deluju na creva i poboljšava probavu.
Kada je pripremate ne kuvajte je predugo, dovoljno je svega pet do sedam minuta. Ako je kuvate duže, izgubiće vredna nutritivna svojstva. Najzdravija je blitva na lešo.

Нема коментара:

Постави коментар