Пређи на главни садржај

Otkrijte povrće sa najmanje kalorija



Povrće je odličan izbor u borbi protiv viška kilograma, ali i u očuvanju dobrog zdravlja. Za vas smo napravili spisak zdravog povrća sa najmanje kalorija. Možete ga jesti uvek i u neograničenim količinama, a za njegovu pripremu treba vam samo malo vremena.





KARFIOL
Ima malo ugljenih hidrata i vrlo malo kalorija -100 grama karfiola ima svega 25 kalorija. Budući da sadrži fitonutrijente, idealna je za prevenciju različitih vrsta raka. Preporučena doza karfiola za zdravlje i vitkost je tri puta nedeljno.
Ovo ukusno povrće može se pripremiti na različite načine, a najdelotvorniji je kuvanje na pari, čime zadržava sva važna nutritivna svojstva.






BROKOLI
Broj jedan u sprečavanju ozbiljnih srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma. Brokoli ima snažna antioksidativna svojstva koja jačaju imunitet i poboljšavaju zdravlje. Sadrži vrlo malo kalorija – svega 34 na 100 grama. Bogata je belančevinama, vlaknima. Najzdravija je kada se kuva na pari.





ŠPARGLA
Iako ima malu energetsku vrednost, špargla ima velike nutritivne vrednosti - 100 grama ima svega 20 kalorija. Uglavnom se sastoji od vode. Bogata je mineralima i vitaminima, a ima vrlo malo masti i ugljenih hidrata. Špargla rešava probleme sa probavom, malokrvnošću, dobra je za dijabetičare, umanjuje holesterol, jača oslabljene kapilare i snižava krvni pritisak. 
Najzdravije je da ih skuvate u kipućoj vodi, a zatim minimalno začinite.








KELJ

Kelj je bogat mineralima i vitaminima, izvrstan je izvor kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, na 100 grama ima 50 kalorija. Vitamin C sadrži u velikim količinama. U jednoj glavici sirovog kelja nalazi se 120 miligrama vitamina C, što je 200 odsto od preporučenog dnevnog unosa. Kelj jača imunitet, preventivno deluje protiv raka. Načini na koje se kelj priprema su brojni, ali najbolje je da ga   kuvajte na pari.
 



BLITVA

Idealan izbor za dijetu: 100 grama blitve sadrži 20 kalorija. Iako je lagana, blitva vam daje dugoročan osećaj sitosti. Bogata je magnezijumom, gvožđem, vitaminima B i C. Blagotvorno deluju na creva i poboljšava probavu.
Kada je pripremate ne kuvajte je predugo, dovoljno je svega pet do sedam minuta. Ako je kuvate duže, izgubiće vredna nutritivna svojstva. Najzdravija je blitva na lešo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.