Пређи на главни садржај

Kopriva - kožu žari, alergiju leči



List i koren koprive mogu da pomognu protiv reakcija na polen. Kopriva jača imunitet, a upravo narušena otpornost organizma se smatra ključnim uzrokom alergija






Polenske alergije su sada u punom jeku, ali prava nevolja je u tome što sve više ljudi pati od alergija tokom cele godine i što, bez obzira na terapiju lekovima, ne uspevaju da se izleče.
 - Da bi sprečili pojave alergija, ali i uspešnije ih lečili, potrebno je da se promene navike u ishrani, zato što se alergije često nastaju zbog poremećaja varenja, kaže za „Doktor u kući“ Vukosava Stevanović, diplomirani farmaceut. Već nastali poremećaji dodatno se pogoršavaju neracionalnom primenom lekova koji oštećuju sluzokožu želuca (antibiotici, aspirini, antireumatici). 

Naša sagovornica zato savetuje da se izbegava industrijski proizvedena hrana i napici, koji sadrže štetne konzervanse i boje, a da se ishrana obogati prirodnim namirnicama, a, pre svega, za terapiju i prevenciju alergija preporučuje list i koren koprive.
ČAJ 
DOBRE rezultate u borbi protiv alergija ima i čaj ove lekovite biljke. - Oko 50 g čaja koprive kuvajte 15 minuta u litri vode. Ostavite da odstoji jedan sat. Procedite, i u toku dana pijte umesto vode.
- List koprive se bere u ovo doba godine, i to mlad i zdrav, suši se u hladu u tankom sloju da bi sačuvao zelenu boju - priča Vukosava Stevanović. Koren je najbolje da se vadi u jesen, tada se opere od zemlje i suši u sušari ili na suncu. Nauka je potvrdila da, naručito list koprive, sadrži hlorofil, tanin, karotenoid, fitosterol, vitamine C i K, kao i organske kiseline (mravlja i limunska), sluz, mineralne soli.
Vukosava Stevanović kaže da kopriva jača imunitet, a upravo narušena otpornost organizma se smatra ključnim uzrokom alergija, kojem doprinose i prvelika upotreba kozmetike i kućne hemije.

TINKTURA
ZA prevenciju alergija preporučuje se od 20 do 30 kapi koprive jednom dnevno (u vodi, ili soku). Za lečenje, kao dopuna redovnoj terapiji, isti broj kapi treba da se pije od dva do tri puta na dan.

PROBIOTICI
- ZA prevenciju i lečenje alergija poželjno je da se piju i probiotici, ali ne oni koji su registrovani kao dodatak ishrani, već kao lek - kaže Vukosava Stevanović, dipl. farmaceut.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.