уторак, 10. мај 2011.

Kako ubrzati metabolizam?
Ko je probao zna da nije lako osloboditi se suvišnih kilograma, a da se isti poput bumeranga ne vrate već sa prvom pljeskavicom po završetku dijete. Istina, dijete jesu ročno ograničene, i cilj im je da u najkraćem mogućem roku pokažu rezultat. Ono u čemu većina nas “dijetalaca” greši jeste što se dijetalnog režima ishrane ne pridržava i po završetku dijete, već svoju novu liniju prvog dana izbombarduje omiljenim poslasticama koje su nam bile uskraćene tokom dijete.
Poenta održavanja težine jeste u održavanju metabolizma. A kako se TO radi?

Kako smršati?

Od toga koju ste dijetu odabrali da biste smršali mnogo je važnije da li se pridržavate i propratnih uputstava da bi dijeta bila efikasna. Uz regulisanu ishranu važno je baviti se fizičkom aktivnošću, poštedeti sebe loših životnih nauka i akcenat staviti na dobre. Tek kada ispoštujete sve ovo − smršaćete.

Kako ubrzati metabolizam?

Brz metabolizam znači brzo mršavljenje. Dva su osnovna načina na koje možete da ubrzate metabolizam. Ishranom i aktivnošću.

Fizička aktivnost

Mnogi misle da moraju da se ubijaju od treninga da bi smršali. Greše. Na svakodnevnom nivou dovoljan je minimum fizičke aktivnosti da bi dijeta pokazala rezultate. Jedino je važno da taj minimum zadovoljite svakog dana.Kada ustanete obavezno odradite vežbe istezanja. Dišite duboko i ravnomerno. Ovim vežbama dodajte deset minuta najobičnijih rutinskih vežbi kako biste razgibali osnovne zglobove u telu i pokrenuli cirkulaciju − čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci. Zatim, OBAVEZNO priuštite sebi pola sata brzog hoda ili džoginga. Čuvajte se džogiranja po tvrdoj podlozi, nije baš najbolje za kolena i ligamente, ali ako ste već prinuđeni da trčite po betonu, obavezno pravite pauze. Tokom posla se obavezno istežite, odradite seriju sklekova ili čučnjeva, a na spavanje nemojte otići bez dobrog istezanja i večernje šetnje.

Ishrana

Za pokretanje i ubrzavanje metabolizma osnovno je izbaciti namirnice kobne po nivo holesterola u vašoj krvi. Svi znamo koje su to namirnice. Obično one koje najviše volimo. Ako već niste u mogućnosti u potpunosti da ih izbacite sa dnevnog menija, onda ih bar proredite, a na trpezu ubacite sledeće “ubice” holesterola i ubrzivače metabolizma čime će se pomoći brža razgradnja loših materija u vašoj krvi. Evo POŽELJNIH NAMIRNICA ZA BRŽI METABOLIZAM:
Voda
Zeleni čaj
Kafa
Jabuke
Grejpfrut
Spanać
Supa
Senf
Tofu sir
Riba
Piletina
Meso bogato proteinima, ali ne i lošim mastima
Osim toga šta jedete, važno je i kako jedete. Jedite više puta po malo. Najbolje je da dan podelite na šest manjih obroka − tri glavna i tri užine.

Program ishrane za brži metabolizam

08. 00 Doručak
11. 00 Užina
13. 00 Ručak
15. 00 Užina
18. 00 Večera
20. 00 Užina
Naravno, ovakav program je idealan kada ustajete u cik zore! Dakle, ko rano rani…

Нема коментара:

Постави коментар