среда, 26. јануар 2011.

Šargarepa s koprivom

Kopriva pročišćava organizam, ima posebno lep ukus i može da se spremi na stotine načina.


Koprivu ne morate ni da kuvate. Dovoljno je da je izgnječite tako da listovi splasnu i izgube "bockavost". Tako je najzdravija, prelivena s malo ulja i soka od limuna. Ako kuvate koprivu, neka to ne bude duže od 30 sekundi, kako biste sačuvali veći deo korisnih sastojaka.

Za 1 osobu:
Isecite ukoso 3 šargarepe, tako da dobijete duguljaste kolutove, debele oko 1 cm. Zagrejte u šerpi koja ima dobar poklopac 1 do 2 kašičice susamovog ili maslinovog ulja. Dodajte šargarepu, posolite morskom nerafinisanom solju (ne previše, tek da so izvuče prirodnu slatkoću šargarepe). Pržite 1 minut, pa smanjite vatru na najmanje moguće (stavite difuzor plamena, ako ga imate). Dodajte 2-3 kašike vode, dobro poklopite i krčkajte 30 minuta, bez mešanja i podizanja poklopca. Šargarepa će se skuvati u sopstvenom soku i postati izuzetno slatka ako je spremate na ovaj način. 


Razmutite kašičicu kuzu praha u 1/3 šolje vode i prelijte šargarepu. Sada mešajte, da se kuzu (koji služi za zgušnjavanje sosa) skuva i da se ne naprave grudvice. Posle minut-dva kuvanja dodajte punu šaku sveže koprive, izmešajte sa šargarepom i kuzu sosom, kuvajte tako 20 do 30 sekundi i odmah skinite sa plamena. Služite odmah, po želji pospite gomashiom (makrobiotički začin od susama i morske soli). 


Savet: Ako kuvate unapred za kasnije, pripremite šargarepu i kuzu sos, pa posle podgrejte, ubacite koprivu i odmah služite. Važno je da koprivu jedete što je moguće svežiju.

Нема коментара:

Постави коментар