понедељак, 24. јануар 2011.

Recept: Rižoto sa tri vrste sira

rizoto

Veliki sam ljubitelj pirinča. Već duže vreme koristim integralni jer je zdraviji i veoma ukusan. Potoji samo jedno jelo kada ga zamenim sa običnim belim pirinčem a koji je pogodan za spremanje rižota.

Rižoto je bio moje najomiljenije jelo i nije bilo nedelje kada se nije nalazio na mom stolu. Moji prijatelji su ga obožavali i ovaj sam recept podelio mnogima.

Daleko od toga da se i sa integralnim ne može spremiti rižoto ali ovo je jedan od recepata kada sam bio gurmanin i kada baš i nisam vodio mnogo računa o zdravom načinu ishrane.

No obzirom da je ovo jelo negde između (nije ovo jelo nezdravo osim što ima malo više masnoća i što se koristi pirinač sa čijeg zrna je otklonjeno sve što je hranljivo i zdravo), povremeno ga spremim kada mi u goste dolaze oni koji se još uvek drže starih gurmanskih navika.

Oni su oduševljeni ovim jedinstvenim jelom i ako uz njega posluzim neki dobar Cabernet Sauvignon kao naprimer argentinsko GRAFFINA reserve onda su to veče sva čula uživala.

Dakle u prodavnici tražite pirinač isključivo za rižoto. Svi valjda znamo da su najveći majstori za ovo jelo Italijani pa se potrudite da pronađete pakovanje sa italijanskom zastavom.

Šta nam treba:


2 čajne šolje pirinča

100 gr maslaca

1 manja glavica crnog luka i 3 čena belog luka

3 vrste sira Kozji, Parmezan, Pekorino- ima ih u prodavnicama.

Čašica vermuta ili nekog belog aromatičnog vina

3 kocke za supu

So i biber

U 50 gr putera propržiti sitno iseckan crni i beli luk. Dodati pirinač i pržiti ga uz stalno mešanje par minuta dok ne postane staklast. Dodati vermut ili neko aromatično belo vino i pustiti da vrije oko pola minuta.

Kocke za supu skuvati ( na šolju pirinča 3 šolje vode) i držati do kraja na toploj ringli.

Poenta je da se u pirinač dodaje po kutlača vrele supe i da se stalno meša. Čim voda uvri dodaje se nova količina i sve tako do kraja otprilike oko 20 minuta. Ono što je važno je da pirinač mora da ostane kremast. 

Nikako suv pa treba voditi računa da imate dovoljno supe. Prvi put nije na odmet da pripremite malo više supe obzirom da u toku pripreme nemate baš vremena da je ponovo kuvate ako vam bude potrebna.

Kada se pirinač skuva skloniti ga sa vatre i dodati ostatak maslaca i narendane sireve. Količina sira je individualna ali ispod 200 gr ne očekujte da dobijete veličanstven ukus. Dodati so i biber-uvek svež  tog trenutka samleven.

Promešati i ostaviti 2 minuta pre posluženja.

Нема коментара:

Постави коментар