понедељак, 24. јануар 2011.

Koliko su zdrave dijete slavnih ?

Nedavno sam pročitala jedan tekst u blicu o dijetama poznatih i šta na to ima da kažu naši nutricionisti, sadržaj teksta izgleda ovako:Nutricionista Branka Mitrović komentariše koliko je ishrana Dženifer Aniston, Klaudije Šifer i Šeron Stoun zdrava i upozorava da mlade devojke u razvoju ne bi trebalo da se podvrgnu nijednoj dijeti bez konsultacije sa lekarom ili stručnim licem, kao i da može da bude opasno ako smo pod specijalnim režimom ishrane duže od 15 dana.
dijete slavnih Koliko su zdrave dijete slavnih ?
Dženifer Aniston
Njena ishrana se svodi na takozvano pravilo 40:30:30. To znači da Dženifer jede 40 odsto ugljenih hidrata s malo šećera (mahunarke, žitarice, voće i povrće), 30 odsto proteina (piletina, ćuretina, govedina i niskokalorični mlečni proizvodi) i 30 odsto esencijalnih masnoća (riba, maslinovo ulje, orašasto voće).
  • Komentar stručnjaka: Zona dijeta je slična ovoj. To je dobro izbalansirana ishrana za održavanje to jest kontrolisanje telesne težine.
Klaudija Šifer
Manekenka poreklom iz Nemačke ima najjednostavniji plan ishrane od svih. Ona jede voće, čaj i med za doručak, salate i supe za ručak, kao i salatu od piletine ili ribu. Uveče na jelovniku može biti parče piletine ili samo povrće. Za vreme snimanja, možete je videti kako jede crno grožđe i pije sok od paradjza ili biljni čaj.
  • Komentar stručnjaka: Iako zvuči primamljivo, držati se dijete koja je pomogla Klaudiji Šifer u postizanju željene težine, nutricionisti upozoravaju na neprimerenost tog režima ishrane.
Ako je dijeta dobra za nju, ne znači da je korisna i svim ostalim osobama. Postoji 21 tip ljudi kod kojih se primenjuju različiti programi. U ovoj dijeti nedostaju masnoće, koje su neophodne zbog AD vitamina, koji se jedino rastvara u masnoći. Većina dijeta slavnih osoba daje prednost proteinima, što može dovesti do gubitka kalcijuma u organizmu.


Šeron Stoun
“Sugar Busters” (Isterivači šećera) dijetu je osmislio Leighton Steward u saradnji s kardiologom, endokrinologom i gastroenterologom. Ona je popularna među zvezdama. Ovakvog načina prehrane se pridržavaju Šeron Stoun i Tori Speling. Suština ove dijete je umerenost.
Budući da većina masnoća u našem telu nastaje iz šećera, ova dijeta se orijentiše na povrće bogato vlaknima i žitarice, što pozitivno deluje na metabolizam i na zdravlje uopšte.
Ključ dugotrajnog gubitka kilograma je kontrola veličine porcije, što je ujedno važan deo ove dijete. Predlaže se puno povrća, voća i integralnih žitarica, a to su sve vrlo važni sastojci zdrave uravnotežene ishrane. Naučićete da pripremate zdravu hranu na najbolji način, na primer kuva se na pari.
Treba da izbacite šećere, a to se ne odnosi samo na čokoladu i keks, već na sve izvore šećera, uključujući hranu koja ima visoki glikemijski indeks, poput meda, piva, testenine ili krompira. Treba izbegavati obrađenu, a jesti više integralnu hranu. Trebalo bi da jedete nemasnu govedinu, piletinu, ribu i druge izvore nemasnih proteina, kao i određeno povrće poput mahunarki, zelene salate i tikvica.
Izbegavajte hranu od belog brašna poput belog hleba, zatim kukuruz i kukuruzne pahuljice, krompir, šećer i proizvode s dodatkom šećera, zaslađeni musli, gotovu hranu, zrele banane, suvo grožđe, ananas, repu, cveklu, peršun, med, sirupe, zašećerena pića, pivo. Ako imate jaku želju za slatkišima uzmite nešto bez šećera ili s veštačkim zaslađivačima.
  • Komentar stručnjaka: Ne treba se hraniti ovako duži period, jer ova dijeta isključuje određene namirnice sa nutritivnim vrednostima neophodnim za razvoj organizma. Posebno nije dobra za mlade u razvoju. Bez saveta lekara ili stručnog lica ne treba je držati duže od 15 dana. U njoj takođe nema dovoljno AD vitamina. Dodajte hladno ceđeno ulje.Нема коментара:

Постави коментар