Пређи на главни садржај

Kakvo mleveno meso jedemo?


Pre nego što sledeći put zagrizete neki sočni hamburger, trebalo bi da se zapitate šta se zaista u njemu nalazi. Naime, većina mlevenog mesa sadrži prilično diskutabilne sastojke koji su javnosti nepoznati zbog nedostatka regulative vezane za deklaraciju proizvoda.

 U Americi je reč o takozvanoj “ružičastoj sluzi” (pink slime) koja predstavlja najnekvalitetnije delove junećeg mesa kojima se termičkom obradom uništavaju masnoće, a zatim tretira amonijakom kako u konačnom proizvodu ne bi bilo bakterija i drugih mikroorganizama. 







Burgeri od čistog i
Ovaj dodatak mlevenom mesu služi da se smanji procenat masnoća u konačnom proizvodu, ali i da se napravi manje gruba tekstura mlevenog mesa. Uz to, takva prerađevina ima i duži rok trajanja.

Jako je teško razaznati razliku između čistog i "pink slime" mesa, osim toga što ovo drugo u toku termičke obrade otpušta manje sokova i treba mu više soli za postizanje optimalnog ukusa.

Da bi situacija po potrošače bila gora, američki proizvođači nisu bili u obavezi da ističu kao poseban sastojak “ružičastu sluz”, budući da i sama pripada junećem mesu.

Međutim, angažmanom čuvenog kuvara Džejmija Olivera, u pojedinim lancima brze hrane prestali su da koriste ovaj dodatak mlevenom mesu.

Procenjuje se da se trenutno oko 70 odsto mlevenog mesa na američkom tržištu obrađuje ovom tehnikom.

Pošto je takvo meso jeftinije od čistog, školske kafeterije su ga obilno koristile za đačke obroke, ali će ubuduće imati izbora da ako požele, uzimaju i čisto mleveno meso.
Foto: Beta
Foto: Beta

U Srbiji je problem sa mlevenim mesom dosta složeniji. Prema pravilnicima, u vitrinama čak ne bi ni smelo da se prodaje mleveno meso, a Centar potrošača Srbije insistriraće i na izradi deklaracija za meso u kojima će biti navedeni podaci o proizvođaču, vrsti mesa, kao i datumu proizvodnje.

Kupac za sada često ne zna šta plaća, kada šnicli ističe rok upotrebe, kao ni kada je proizvedeno, a o kvalitetu nema ni govora.

zatražio je da se u trgovinama jasno istaknu deklaracije za sveže meso. Na vidljivim „etiketama“ svaki potrošač bi trebalo da nađe, izjavila je predsednica tog centra Vera Vida.

„Praksa poslovanja trgovina nije omogućavala potrošačima da budu dovoljno informisani“, istakla je u razgovoru za „novosti“ Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije. „Pravo na informisanost garantovano je Zakonom o bezbednosti hrane, Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o deklarisanju“.

Prema njenim rečima, trgovci izbegavaju deklarisanje, jer je uredbom onemogućeno ispostavljanje „knjižnih zaduženja“.

Reč je o naknadnom trošku koje recimo trgovac isporuči dobavljaču, odnosno klaničaru u ovom slučaju i dodatno poveća cenu, mimo prvobitnog ugovora. Uz komentar „da je meso žilavo ili više masno nego što se očekivalo, trgovac kod proizvođača dodatno obori cenu, ali to potrošač na kraju ne oseti.

„To zaduženje pre stupanja uredbe na snagu kretalo se između pet do sedam procenata“, dodaje Vida.

„Prema važećem Pravilniku postoje 15 kategorija recimo svinjskog mesa. Ali, trgovci nude i mleveno meso, koje ne sme biti u ponudi i za koje se ne zna kategorija. Inače, Veterinarska inspekcija ima sve takozvane ’ulazne’ podatke o svežem mesu u trgovinama, njegovom poreklu, roku trajanja, kategoriji, ali je problem što to ne vide sami kupci.




Izvor vesti: B92


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.