Пређи на главни садржај

Kratke pauze smanjuju nivo šećera

Pauza na svakih 20 minuta da bi se malo prošetalo, umesto višesatnog neprekidnog sedenja, smanjuje nivo šećera i insulina u krvi posle obroka, ukazuje australijska studija, obavljena na melburnškom Bejker institutu sa srce i dijabetes.





Victor1558 / Flickr.comPoznato je da veliki rast šećera i insulina u krvi nakon obroka povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, izveštava Rojters. 

"Kada sedimo naši mišići su neaktivni, ne kontrahuju se i ne pomažu organizmu da reguliše mnoge metaboličke telesne procese", objašnjava Dejvid Danstan, rukovodilac studije. 




Istraživanje je obavljeno na 19 odraslih ljudi s viškom kilograma, koji su pri svakoj seansi morali da presede sedam sati, pri čemu im je svakog sata meren nivo šećera i insulina u krvi. 

Posle prva dva sata ispitanicima je davan napitak od 763 kalorije, bogat šećerom i mastima, a potom bi odsedeli još pet sati. Svaki ispitanik je imao ukupno tri seanse, u razmacima od nedelju do dve. 

Prilikom jedne seanse oni su provodili sve vreme u sedenju, a jedina pauza im je bila odlazak u WC. Prilikm druge seanse, ispitanici su posle popijenog napitka na svakih 20 minuta pravili pauzu od dva minuta da prošetaju, dok su prilikom treće takodje pravili pauze u sedenju, ali su tokom ta dva minuta obavljali nešto življu fizičku aktivnost. 

Tokom dana kada su samo sedeli, šećer u krvi bi im posle ispijanja napitka "skočio" sa oko 90 miligrama po decilitru, na oko 144 mg/dl.
Kada su pravili dvominutne pauze u sedenju, nivo šećera u krvi je posle ispijenog napitka dostizao samo 125 mg/dl. 

Dakle, kada se svakih 20 minuta prave pauze radi male šetnje (čak i samo jednog kruga po sobi) povećanje šećera u krvi posle obroka se u proseku smanjuje za 24 odsto, a kada je fizička aktivnost tokom pauze nešto intenzivnija, rast šećera u krvi se smanjuje za gotovo 30 odsto. Slična medjuzavisnost ustanovljena je i u nivou insulina. 

Ono što još uvek nije jasno je da li bi stalno pridržavanje režima aktivnih pauza u sedenju dovelo do trajnog zdravstvenog boljitka i da li bi taj boljitak obuhvatao i smanjenje rizika od ateroskleroze, napomoinju melburnški stručnjaci.









Izvor vesti: B 92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka