Пређи на главни садржај

Naučnici u blatu otkrili bacile koji sprečavaju astmu kod dece


Naučnici su napokon otkrili razlog zašto deca koja se valjaju u blatu ređe obolevaju od astme i ostalih alergija. Odgovor leži u posebnom proteinu čiji nivo opada zbog bacila iz blata.

  Izloženost bacilima u detinjstvu jača imunitet dece i sprečava pojavu alergija i bolesti u budućnosti. Ipak, do sada nije bilo poznato zbog čega dolazi do ovakvog efekta, i koji su to bacilli koji jačaju imunitet dece.
Nedavna studija na miševima pokazala je da mikrobi koji dolaze iz blata, štite od pojave astme, stomačnih virusa i upale mokraćnih kanala.




Studija je dalje pokazala da deca u razvijenijim krajevima sveta češće oboljevaju od ovih bolesti, jer antibiotici koje često upotrebljavaju ne dozvoljavaju organizmu da sam stvori mehanizam odbrane.

Naučnici su u istraživanju koristili dve vrste miševa. Miševe bez bacila, koji su odgajani u sterlinoj sredini i one koji su odgajani u klasičnoj laboratoriji sa bacilima i ostalim poteškoćama.




U potrazi za razlogom zašto bacilli utiču na imunitet na takav način, naučnici su svoje istraživanje koncentrisali na CXCL16 protein koji je direktno povezan za upalama i astmom.
Kod “sterilnih” miševa ovaj protein bio je prisutan na većem nivou dok je kod normalnih bio znatno niži.
Ovi rezultati ukazali su na putanju, koja govori da izloženost bacilima spušta nivo proteina CXCL16 i tako štiti organizam od bolesti astme i raznih upala.





Izvor vesti: Blic



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...