Пређи на главни садржај

Nedostatak cinka u organizmu Nedostatak cinka u organizmu


Cink je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala. On takođe učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma aktivirajući naročito limfocite T. U mozgu, njegova aktivnost deluje na polju pamćenja i mišljenja. 
Nedostatak cinka u organizmu tako utiče na pojavu problema sa učenjem i ponašanjem, kao i problema emotivne prirode. 
Cink podstiče dejstvo mnogobrojnih hormona, kao što su, na primer, hormoni rasta. On igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona i čak povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida. 
Cink je važan za lepu kožu. Njegov nedostatak dovodi do sušenja kože, lomljenje niktiju, pojave peruti i opadanja kose. On povoljno utiče na zarastanje rana, naročito opekotina.




Vodite računa o nedostatku

Cink nedostaje organizmu najviše zbog usvojenih navika u ishrani, i to najčešće ženama, tinejdžerima, deci i starim osobama. Nekad su potrebe prirodno povišene, kao kod trudnica ili dojilja ili kod dece u periodu rasta.
Pored toga, neki lekovi utiču na gubitak cinka, kao što su antibiotici i antiinflamatori posle duže upotrebe, ili diuretici. Ne zaboravite da alkohol, kao i duža terapija gvožđem ili bakrom, znatno ometa apsorpciju cinka. Do nedostatka cinka može doći ukoliko osoba ima problema sa crevima, dugotrajnu dijareju ili pak gubi cink putem mokraće, kao u slučaju dijabetesa, bubrežnih oboljenja ili velikih opekotina.

Gde se nalazi?

Unos cinka mora biti svakodnevan, jer ga organizam nema u rezervi. To će se najbolje postići raznovrsnom ishranom. Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porekla:
- ostrige (80 mg cinka na 100 g), 
- teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g), 
- konjsko meso (6 mg/100 g), 
- žumance (4 mg/100 g), 
- riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g)
Integralne žitarice, mahunarke, orasi, zrna lana i susama, takođe sadrže veliku količinu cinka. Ali pazite, apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla je lošija nego iz namirnica životinjskog porekla! To znači da vegetarijanci moraju da ga unose u većoj količini kako bi zadovoljili potrebe organizma.

Kolike su potrebe za cinkom ako...

... jedete malo mesa
... jedete mnogo mesa


količine cinka mg/dan
deca od 1-12 godina
8-14
5-9
tinejdžeri
11-14
9-11
odrasli i starije osobe
12-14
7-9
trudnice
16
11
dojilje
23
15

Znaci upozorenja

  • Bele fleke ili pruge na noktima
  • Suva koža, perut, opadanje kose
  • Česte infekcije

Zapamtite!

  • Dugotrajna terapija gvožđem ili bakrom dovodi do nedostatka cinka.
  • Cink iz namirnica životinjskog porekla se bolje apsorbuje.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka