Пређи на главни садржај

U svakom tanjiru 314 dodataka


Većina potrošača i ne obraća pažnju na sastav namirnica koje u trgovinama svakodnevno kupuje. Prehrambena industrija teško zamisliva bez aditiva.

Haprog / Flickr.com

Beogradski Hemijski fakultet nedavno je preko evropskog projekta dobio najsavremeniju laboratoriju za analizu hrane, pre svega za obučavanje studenata. Za početak novi Centar za molekularnu biotehnologiju i istraživanja hrane izdavaće samo sertifikat o autentičnom geografskom poreklu srpskih proizvoda kao što su maline, vino, med, sa tendencijom da u dogledno vreme zatraži i akreditaciju za istraživanje i ostalih namirnica. 




Većina nas i ne obraća pažnju na deklaracije na prehrambenim proizvodima i napicima, bez obzira na mnoštvo dodataka kojih danas tako često ima u svakoj namirnici izloženoj na rafovima i u rashladnim vitrinama trgovina. Pažnju nam povremeno skrenu jedino informacije, ili demantiji, da su neke od boja ili neki od dodataka u proizvodu s naše trpeze više ili manje opasni po zdravlje. Stručnjaci, međutim, ukazuju na to da se prehrambena industrija teško može zamisliti bez raznih aditiva koji namirnicama menjaju sastav, kvalitet i trajnost. 

Emulgatori se, tako, dodaju u industrijski proizvedenu hranu da bi ona imala lepši ukus, miris ili boju. Koriste se i kao konzervansi, ima i onih koji se "vezuju" za vodu, kao i onih koji štite meso da se ne pokvari. Različiti zaslađivači, boje i pojačivači ukusa mogu, pokazala su istraživanja, da podstaknu i razvoj raznih bolesti. 

U savremenoj prehrambenoj industriji na raspolaganju su 22 kategorije aditiva (konzervansi, stabilizatori, boje, emulgatori, zaslađivači, zgušnjivači, antioksidansi...), a na takozvanoj pozitivnoj listi je 314 supstanci ili njihovih grupa, označenih brojevima. Aditivi koji se koriste u Evropskoj uniji imaju i slovnu oznaku E. 

- Za aditive koji se nalaze u namirnicama i piću ustanovljena je međunarodna procedura za određivanje dozvoljenih količina koje se mogu koristiti u prehrambenoj industriji - kaže, za "Novosti", Stevan Blagojević, iz Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu. - Naša lista aditiva se svake dve godine usklađuje sa evropskom regulativom, koja, opet, direktive dobija od međunarodnih stručnih tela iz ove oblasti. 

Nema apsolutno neškodljivih aditiva, može da se govori samo o stepenu njihove štetnosti, koja zavisi od načina i količine unosa u organizam. Istraživanja pokazuju da smo sve deblji, ali i da, u proseku, živimo duže, dodaje Blagojević. Na primer, nitriti, odnosno natrijum-nitriti, nezamenljivi su konzervansi za mesne prerađevine jer su vrlo efikasni protiv bakterija koje proizvode opasne toksine. Njihova toksičnost se smanjuje tako što se mešaju sa kuhinjskom soli.




Izvor vesti: B92





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...