Пређи на главни садржај

Pripremite se za sezonu alergija



Sa prvim toplim danima kreće sezona cvetanja drveća, što kod osoba alergičnih na polen izaziva niz neprijatnih simptoma, kao što su kijavica, crveni, otečeni kapci, crvenilo na licu i telu, umor i iscrpljenost. U otklanjanju tegoba pomažu lekovi antihistaminici i kortizon, ali najefikasnija je vakcina koja ublažava ili potpuno otklanja simptome alergije i alergijskog rinitisa.




- Na samom početku sezone prvo cveta drveće, i to među prvima leska. Osobe alergične na polen drveća već od tog trenutka mogu da imaju tegobe. Krajem marta i početkom aprila počinju da cvetaju trave, a od sredine jula pa sve dok to vremenske prilike dozvoljavaju cvetaju korovske biljke. Ukoliko je vreme lepo, cvetanje može da se produži do kraja oktobra. Osobe koje su alergične na sve tri vrste polena, drveća, trava i korova teorijski imaju tegobe od početka do kraja sezone cvetanja - navodi dr Zorica Plavšić, pulmolog i alergolog.

Alergija se najčešće ispoljava na organima za disanje i na koži. Najčešći simptom je zapušen nos ili pojačana sekrecija iz nosa, učestalo kijanje pet do deset puta i više puta zaredom, svrab u nosu i očima, zapušen nos. Ovo su karakteristični simptomi za alergijsku kijavicu.
Netolerancija Trećina stanovništva u Srbiji pati od nekog oblika alergije, a pored uobičajenih izazivača kao što su polen, grinje ili ambrozija, sve je više ljudi kod kojih je zabeležena netolerancija na određene insekte, lekove ili dodatke u hrani.
- Direktni kontakt kože sa polenom biljke izaziva promene na koži, najčešće u vidu koprivnjače. Na manjoj ili većoj površini kože javljaju se manji ili veći otoci koji su iznad nivoa kože, jasno ograničeni ili sliveni, koji jako svrbe. Ukoliko osoba boluje od alergijske astme, pri kontaktu sa alergenom može da dobije napad gušenja. Kontakt može biti boravak u prirodi, rad u bašti ili košenje trave - objašnjava alergolog.
Zbog neprijatnih simptoma koji mogu da dovedu i do gušenja kod osoba za koje se posumnja da su alergične na polene neophodno je uraditi test kod alergologa.


- Test može da uradi samo stručna za to obučena medicinska sestra ili tehničar, a lekar specijalista alergolog treba da pročita i protumači test. Nakon testiranja na mešavine polene drveće, trava ili korova, treba uraditi test sa pojedinačnim polenima iz grupe na koju je osoba reagovala. Test nije bolan i može da se radi i kod dece. Pouzdan je i upućuje lekara koje analize dalje treba da uradi - objašnjava naša sagovornica.
Opasna zrna
- Samo sedam-osam zrna ambrozije na kubnom metru vazduha može da izazove alergije kod osoba osetljivih na ovu travu;
- Oko 30 zrna polena ambrozije u kubnom metru vazduha je u proseku količina na koju ljudi počinju da reaguju;
- Preko 800 zrna ambrozije na kubnom metru vazduha bio je prosek prošle godine u oktobru;
- Najbolja zaštita alergičnih na ambroziju je košenje trave, ali pre cvetanja u maju i junu. 
Ukoliko je test pozitivan, kaže dr Plavšić, treba proveriti koncentraciju specifičnih belančevina u krvi (IgE) koje su odgovorne za nastanak simptoma.

Test se radi na Institutu za alergologiju i imunologiju “Torlak”. Lečenje alergije mora da odredi lekar specijalista alergolog. U Srbiji, kaže dr Plavšić, postoje isti lekovi koji se koriste svuda u svetu.
- Jedini lek koji može da izmeni reakciju organizma i u većini slučajeva oslobodi osobu alergije jesu alergijske vakcine. Proizvode se u Institutu “Torlak”. Vakcine su u obliku kapi koje pacijent koristi kod kuće uz povremene kontrole kod alergologa. Pacijenti koji pet godina zaredom koriste alergijske vakcine za polen u velikom procentu mogu da se oslobode tegoba u sezoni cvetanja - navodi dr Plavšić.

Odbrana od polena
Najbolji lek za alergiju je pobeći od onoga na šta si alergičan. To nije uvek moguće, zato se osobama alergičnim na polene savetuje da:
- u sezoni cvetanja što manje vremena provode u prirodi;
- da nikako ne kose travu i da ne stoje u blizini mesta gde se kosi trava;
- stanove, a posebno sobu u kojoj spavaju, da provetravaju samo u kasnim noćnim satima, kada je smanjena koncentracija polena u vazduhu;
- pre ulaska u stan da istresu jaknu, mantil ili džemper;
- da raščešljaju kosu kako ne bi uneli polen u stan;
- nikako da ne gaje i drže u stanu biljku na koju su alergični, ali ni rezano cveće.






Izvor vesti: Blic


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka