Пређи на главни садржај

Što manje spavamo, više se gojimo


Najnovije istraživanje pokazalo je da nedostatak sna i zamor teraju ljude da više jedu, manje se kreću, pa samim tim dobijaju na kilaži .

Proleće je stiglo i vreme je da se skidaju kilogrami. Zato, pravac spavanjac!





Naučnici sa čuvene američke klinike Mejo posmatrali su tokom jedne sedmice ponašanje 17 zdravih muškaraca i žena, starih između 18 i 40 godina. Zatim su ih podelili u dve grupe, s tim što je jednoj bilo dozvoljeno da normalno spava, dok je od druge traženo da za trećinu skrati svoje uobičajeno vreme sna.
Volonteri, koji su bili uskraćeni za san, konzumirali su svakog dana 549 kalorija više nego obično, ali nisu trošili više kalorija od volontera koji bi se svake noći dobro naspavali i odmorili.
- Mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu da će ukoliko kasno legnu, a naporno rade tokom dana sagoreti više kalorija – kazao je za TV mrežu ABC vođa istraživanja dr Endriju Kalvin, navodeći da oni zapravo talože višak kalorija koji svakodnevno unesu, što može da dovede do gojaznosti.
Prošle godine, australijski istraživači su ustanovili da tinejdžeri imaju više izgleda da ostanu vitki ukoliko odlaze na spavanje ranije, a da su oni koji kasno ležu skloniji sedećem načinu života i nezdravim životnim navikama.




Izvor vesti: telegraf


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...