Пређи на главни садржај

Što manje spavamo, više se gojimo


Najnovije istraživanje pokazalo je da nedostatak sna i zamor teraju ljude da više jedu, manje se kreću, pa samim tim dobijaju na kilaži .

Proleće je stiglo i vreme je da se skidaju kilogrami. Zato, pravac spavanjac!





Naučnici sa čuvene američke klinike Mejo posmatrali su tokom jedne sedmice ponašanje 17 zdravih muškaraca i žena, starih između 18 i 40 godina. Zatim su ih podelili u dve grupe, s tim što je jednoj bilo dozvoljeno da normalno spava, dok je od druge traženo da za trećinu skrati svoje uobičajeno vreme sna.
Volonteri, koji su bili uskraćeni za san, konzumirali su svakog dana 549 kalorija više nego obično, ali nisu trošili više kalorija od volontera koji bi se svake noći dobro naspavali i odmorili.
- Mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu da će ukoliko kasno legnu, a naporno rade tokom dana sagoreti više kalorija – kazao je za TV mrežu ABC vođa istraživanja dr Endriju Kalvin, navodeći da oni zapravo talože višak kalorija koji svakodnevno unesu, što može da dovede do gojaznosti.
Prošle godine, australijski istraživači su ustanovili da tinejdžeri imaju više izgleda da ostanu vitki ukoliko odlaze na spavanje ranije, a da su oni koji kasno ležu skloniji sedećem načinu života i nezdravim životnim navikama.




Izvor vesti: telegraf


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka