Пређи на главни садржај

Постови

Slepe žene otkrivaju rak dojke

Mari-Luiz Fol oslepela je sa 52 godine zbog posledica glaukoma. Od 2008. ona sarađuje sa ordinacijom Franka Hofmana. Njen zadatak je da pregleda pacijentkinje, opipavajući im grudi. Doktor Hofman pokrenuo je projekat pod nazviom „Ruke koje otkrivaju“ (Discovering Hands). Obuka je trajala devet meseci i obuhvatala učenje o anatomiji ženske dojke, terapiji i dijagnostici. U Direnu smo prvo učili teoriju, anatomiju ženske dojke, terapiju, dijagnostiku i komunikaciju sa pacijentkinjama. Opipavanje grudi učili smo na specijalnim tepisima na kojima smo vježbali. Opipavanje smo međutim vježbali i na nama“, objašnjava Mari Luiz-Fol.

Hrana za nizak pritisak

Jako mi je drago što sam naišla na ovaj tekst u novinama, predpostavljam da će nešto značiti bar nekome. .jer uvek sam za to da se prirodnim putem reguliše pritisak. Evo male pomoći... Suvo grožđe piti od jabuka i uštipcima daje sjajan ukus, ali takođe pomaže u regulisanju krvnog pritiska, tvrdi se u novoj studiji.                                                      

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Fras: Dete odmah na bok

Pedijatrija - febrilne napade kod dece izaziva povišena telesna temperatura i javlja se kod tri do pet odsto mališana. Ne treba vaditi jezik, niti prskati hladnom vodom

Melanom - sumnjiva svaka tamna mrlja

Kako smanjiti rizik od melanoma? Svi ljudi koji imaju preko 50 mladeža spadaju u rizičnu grupu i moraju jednom godišnje da se pregledaju kod dermatologa. Pregled je bezbolan. Zbog sve većeg porasta broja melanoma i drugih vrsta malignita kože, dermatolozi i hirurzi plastičari, a u nekim zemljama i njihova udruženja, redovno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože od sunca. Ako se promene uoče na vreme, može da se spreči širenje melanoma, od kojeg godišnje u svetu umre oko 37.000 ljudi!

Naučnici u blatu otkrili bacile koji sprečavaju astmu kod dece

Naučnici su napokon otkrili razlog zašto deca koja se valjaju u blatu ređe obolevaju od astme i ostalih alergija. Odgovor leži u posebnom proteinu čiji nivo opada zbog bacila iz blata.    Izloženost bacilima u detinjstvu jača imunitet dece i sprečava pojavu alergija i bolesti u budućnosti. Ipak, do sada nije bilo poznato zbog čega dolazi do ovakvog efekta, i koji su to bacilli koji jačaju imunitet dece. Nedavna studija na miševima pokazala je da mikrobi koji dolaze iz blata, štite od pojave astme, stomačnih virusa i upale mokraćnih kanala.

Što manje spavamo, više se gojimo

Najnovije istraživanje pokazalo je da nedostatak sna i zamor teraju ljude da više jedu, manje se kreću, pa samim tim dobijaju na kilaži  .

Sezona gastritisa, alergija i umora

Gastritis, alergije i stalni umor karakteristični su za ovo doba godine. Na alergene iz prirode prvo reaguje čulo vida, a organi za varenje se bune zasićeni suvom hranom.

Kakvo mleveno meso jedemo?

Pre nego što sledeći put zagrizete neki sočni hamburger, trebalo bi da se zapitate šta se zaista u njemu nalazi. Naime, većina mlevenog mesa sadrži prilično diskutabilne sastojke koji su javnosti nepoznati zbog nedostatka regulative vezane za deklaraciju proizvoda.   U Americi je reč o takozvanoj “ružičastoj sluzi” (pink slime) koja predstavlja najnekvalitetnije delove junećeg mesa kojima se termičkom obradom uništavaju masnoće, a zatim tretira amonijakom kako u konačnom proizvodu ne bi bilo bakterija i drugih mikroorganizama.  

U svakom tanjiru 314 dodataka

Većina potrošača i ne obraća pažnju na sastav namirnica koje u trgovinama svakodnevno kupuje. Prehrambena industrija teško zamisliva bez aditiva. Beogradski Hemijski fakultet nedavno je preko evropskog projekta dobio najsavremeniju laboratoriju za analizu hrane, pre svega za obučavanje studenata. Za početak novi Centar za molekularnu biotehnologiju i istraživanja hrane izdavaće samo sertifikat o autentičnom geografskom poreklu srpskih proizvoda kao što su maline, vino, med, sa tendencijom da u dogledno vreme zatraži i akreditaciju za istraživanje i ostalih namirnica.