Пређи на главни садржај

Simptomi koji otkrivaju da vam fali vitamina D

Već 15 do 20 minuta na suncu može vam dati dovoljnu količinu vitamina D za taj dan.

Ali šta ako niste u mogućnosti biti na suncu? Kako znati nedostaje li vam vitamina D?

Vitamin D pomaže ne samo vašem metabolizmu i imunitetu, već i ukupnom raspoloženju i tjelesnoj funkciji. Međutim, budući da znakovi nedostatka vitamina D mogu biti suptilni, teško je utvrditi nedostatak. 

"Poznati su brojni simptomi manjka D vitamina koji se događa ili zbog nedovoljnog unosa namirnica bogatih D vitaminom ili zbog apstiniranja izlaganju suncu. Manjak D vitamina u organizmu se može odrediti analizom krvnog seruma te se ukoliko se isto ustanovi predlaže se nadoknada jer se radi o vitaminu iznimno važnom za imunološki sistem i za brojne metaboličke procese", tvrdi nutricionistkinja Olja Martinić, prenosi "24sata.hr".

Vitamin D proizvode stanice kože kada su izložene svjetlosti, što ga čini jedinstvenim među ostalim vitaminima koje obično treba unijeti. Iako je sunce obično najbolji izvor vitamina D, nije uvijek lako biti na suncu zbog izloženosti UV zračenju i takođe zbog ograničene dnevne svjetlosti u određenim dijelovima svijeta.

Sposobnost tijela za proizvodnju i apsorpciju vitamina D značajno se smanjuje kod starijih ljudi u poređenju s mlađima. Pogotovo za starije ljude s ograničenom pokretljivošću ili zdravstvenim uslovima koji zahtijevaju da ostanu unutra, gotovo im je nemoguće dobiti dovoljno vitamina D od Sunca.

"Ako se nadoknada obavlja oralno poželjno je da se prati odnos K  vitamina i D vitamina", savjetuje Olja.

Evo nekoliko znakova zbog kojih ćete morati malo na sunce ili jesti više hrane bogate vitaminom D.

1. Bolovi u kostima

Vitamin D reguliše metabolizam kalcijuma i fosfata i važan je u održavanju čvrstih, tvrdih kostiju.

To znači da kad postoji nedostatak vitamina D, mogu postojati problemi s cjelokupnim zdravljem kostiju što može rezultirati bolovima u kostima ili čak zglobovima.

2. Osjećaćete se slabo

Da, fizički slabo. Jedno istraživanje časopisa "Western Journal of Medicine" prikazuje da je mišićna slabost sigurno znak da neko ne unosi dovoljno vitamina D, ali može biti i reverzibilno.

3. Osjećaćete se umorno i letargično

Osjećaj umora, pa čak i letargija mogu biti znak nedostatka vitamina D.

Jedno istraživanje koje je objavio Sjevernoamerički časopis medicinskih nauka pobliže je proučilo ovu tvrdnju i utvrdilo da je 77,2% pacijenata s nedostatkom vitamina D imalo umor.

Kada su njihovi brojevi vitamina D normalizirani, simptomi umora znatno su se poboljšali.

4. Osjećaš se neraspoloženo

Studije pokazuju da postoji zanimljiva veza između nedostatka vitamina D i depresije.

Jedna studija koju je objavio Journal of Issues in Mental Health Nursing zaključuje da su grupe kojima prijeti nedostatak vitamina D (starije osobe, adolescenti, pretile osobe i osobe s kroničnim bolestima) takođe iste grupe koje su izvijestile o riziku od depresije.

Ako se osjećate neraspoloženo i nemate objašnjenje za to, procjena unosa vitamina D mogao bi biti koristan sljedeći korak.

5. Imate grčeve u mišićima

Zajedno s osjećajem slabosti u mišićima, vjerovatno ćete i zbog nedostatka vitamina D iskusiti dodatne grčeve.

Iako je to suptilan znak, grčevi u mišićima mogu biti jedan od znakova.

Kako dodati više vitamina D u prehranu?

Vitamin D možete dobiti iz neke hrane, iz masne ribe poput skuše. Jedite što više žumanjka od jaja.

Međutim, u većini namirnica vitamin D je relativno nizak, a prehrana većine ljudi ne sadrži dovoljne količine ovog vitamina.

Možete pronaći i neke mliječne proizvode koji su obogaćeni vitaminom D ili čak uzimati dnevni dodatak kako biste osigurali da ne morate ponovno iskusiti znakove nedostatka vitamina D, piše "yahoo".




Izvor: 24sata.hr

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.