Пређи на главни садржај

Šta usne govore o zdravlju?


Usne se uglavnom pominju u kontekstu lepote, ali one mogu mnogo da nam kažu i o našem zdravlju. Evo na šta treba da obratite pažnju:

Otečene usne

Ovo može biti jasan znak da sa vašim zdravljem nešto nije u redu. Uzrok otečenih usana je ponekad Kronova bolest ili osetljivost na hranu.

Ispucale usne

One ponekad pucaju zbog anemije do koje dolazi zbog manjka gvožđa u organizmu. Međutim, to takođe može biti i znak dijabetesa jer visok nivo glukoze podstiče razvoj gljivice kandide koja često napada uglove usana.

Usne koje peckaju

Ovo može biti znak depresije. Postoji mnogo senzora u mozgu koji mogu postati osetljiviji ako dođe do psihološke neravnoteže.

Usne koje se "ljušte"

Ako su vam usne suve i konstantno osetljive, to može da bude pokazatelj neke alergije. Ovakve usne mogu neznatno i da oteknu, od čega koža puca i ljušti se. Uzrok iritacije može biti najrazličitiji, od rukavica koje koriste zubari do karmina ili kikirija.
Najlbolje je da proverite svoju šminku ili da niste na nešto alergični.

Crvena aura

Ovo je takođe jedan od simptoma alergije koja se uglavnom javlja od preterane konzumacije gaziranih pića. Doktori smatraju da su ljudi uglavnom alergični na Benzojevu kiselinu koja se nalazi u gaziranim pićima, pastama za zube...

"Ljuspičaste" usne

Ova pojava je poznata i kao “ekcem lizanja”. Koža na usnama ima manje lojnih žlezda u odnosu na ostatak kože i zato se isušuje brže od ostalih delova tela. Kada osoba previše liže usne one se suše i postaju osetljivije na razvoj glivica.

Groznica

Groznica se javlja kao reaktivacija herpesa. Kada jednom dobijete ovaj virus on više ne napušta telo, a pojava groznice je znak slabog imunog sistema.
Međutim, ona može biti i znak loše ishrane. Ako traje duže od 2 nedelje treba otići lekaru.

Blede usne

Bolesti srca i pluća utiču na količinu kiseonika u krvi; kada nivoi kiseonika značajno opadnu usne postaju plavičaste. Blede usne su često posledica anemije.








                                    


Preuzeto sa:B92





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...