Пређи на главни садржај

Bukovača za vrhunsko zdravlje


Bukovača je pečurka koja raste na drvetu, iz koje crpi mnoge zdrave i korisne materije. Zbog toga, bukovača povoljno deluje na naš orgranizam. Ona aktivira prirodni imunitet ljudskog organizma i na taj način ga štiti od infekcija.
                                    
                                       
                                    
                   
U svom sastvu bukovača ima niz vitamina: B,C,D, zatim proteine, mineral jod, selen, kalcijum, cink, fosfor, gvožđe.

Pre toga, bukovača sadrži i hlorofil, koji ubrzava regeneraciju ćelija. Takođe u svom sastavu ima vlakna cerealije, koja vezuju i izbacuje iz orgnizma sve nagomilane štetne materije. Bukovača pomaže kod kardiovaskularnih problema, jer regeneriše nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak.

Takođe pomaže i sniženju nivo šećera u krvi.

Pomaže kod alergije i astme. Dobra je protiv usporenog metabolizma i problema sam varenjem; zatim kod oštećene jetre i bubrega, jer pomaže kod izbacivanja štetnih materija iz orgnizma. Usporava proces starenja,jer hlorofil koji bukovača sadrži, ima važnu ulogu u regenraciji unutrašnjih organa.

Posle toga sadrži i visoku koncentraciju glukanopolisaharida, koji je važan za suzbijanje i zaustavljanje rasta ćelija tumora kao i ublažavanje posledica hemoterapije.
 Da bi bukovača imala lekovito dejstvo,treba da se koristi svaki dan.






By Tamaris_


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...