Пређи на главни садржај

4 prirodna leka protiv prehlade


Umesto odlaska u apoteku svaki put kada osetite da vas steže prehlada ili grip, bolje je da prvo pokušate sa prirodnim lekovima.












Ovo su neki od kućnih lekova koji bi mogli da budu od pomoći za brže ozdravljenje. 

1. Ulje eukaliptusa 
Drvo poreklom iz Australije, danas raste širom sveta. Ulje nije skupo i vrlo je efikasno. U posudu sa vrućom vodom sipajte nekoliko kapi, prekrijte glavu peškirom i udišite isparenja kako biste pročistili sinuse. 

2. Đumbir 

Odličan je protiv suvog grla. Sadrži supstance koje ubijaju rinoviruse, uzročnike prehlade. Očistite deo korena đumbira i isecite na sitne delove ili izrendajte. Preko sipajte ključalu vodu i ostavite poklopljeno oko 5 minuta. Za bolji ukus možete dodati med. 

3. Menta 

Bezbedna je za decu. Sadrži mentol koji pomaže otvaranje sinusa. Iseckajte listove i sipajte ključalu vodu preko. Neka odstoji 5 minuta. 

4. Pelargonija 

To je naziv za afričku biljku koja olakšava simptome prehlade veoma brzo. Na prvi znak bolesti dovoljno je da popijete pola kašike sirupa. Ovaj lek nema sporedne efekte, a veoma je delotvoran









Izvor vesti: B92



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...