Пређи на главни садржај

Da li ste alergični na zimu?

Da li ste nekada čuli za alergiju na zimu? Ovaj retki poremećaj naziva se koprivnjačom izazvanom hladnoćom i može zagorčati život kada je hladno.





Beta
Jedna od obolelih je Džoan Kroford, 76-godišnja žena iz Njujorka koja je prvi put primetila probleme na hladnoći kada je s mužem krenula na neko okupljanje. 

“Sećam se da je bilo veoma hladno i da je trebalo da odemo samo tri ulice dalje od kuće. Vetar je šibao, a dok smo stigli do stana, celo lice mi je bilo natečeno. Trebalo mi je 20 minuta da ga zagrevam toplim kompresama kako bi mi otok spao". 



Narednog dana, njen doktor joj je rekao da ima koprivnjaču izazvanu hladnoćom. 

Iako su uzroci ovog poremećaja nepoznati, jedna grupa naučnika proučavala je tri porodice koje su patile od ove boljke. 

Otkrili su da je reč o genetskoj mutaciji koja ne samo da uzrokuje koprivnjaču, nego i druge simptome poput slabosti imunog sistema, autoimunih i inflamatornih poremećaja kože. 

Takođe, pronađeno je da kod ovih osoba nedostaje jedan veoma mali deo DNK lanca zbog čega je aktiviran gen poznat kao PLCG2 koji čini da antitela reaguju na nenormalan način. 

Srećom, postoje supstance koje mogu sprečiti delovanje ovog gena, pa bi problem jednog dela pacijenata mogao biti rešen. Međutim, nije kod svih njih problem baš taj gen. 

Dalja istraživanja na pomenutim porodicama trebalo bi da daju dodatne odgovore.









Izvor vesti: B92



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.