Пређи на главни садржај

Omiljena tajna domaćica na Balkanu



Lovorovo drvo( Laurus nobilis) je  azijskog porekla, ali se danas uzgaja i u mediteranskim krajevima, pa lako dolazi do šerpi širom Balkana.

Nekada je imao mnogo višu poziciju od dodatka u loncu, postavljao se na glave pobednika u bici, ili na Olompijadi, pa i danas simbolično nađe mesto na najbržem atleti ili najuspešnijem studentu.

Iako se lovorov list ne jede, minerali i vitamini iz njega dospevaju ujelo tokom kuvanja. Oni su dobar izvor vitamina i sadrže značajne količine gvozđa i magnezijuma, kao i kalcijum i mangan. Lovorov list smiruje stomak i pomaže kod digestivnih problema.

                       

SASTAV I DEJSTVO

* U srednjem veku se verovalo da lovorov list izaziva abortus ali i da ima magične osobine. 
Nekad se koristio i da se oteraju moljci jer laurinske kiseline imaju insekticidne osobine. 

* Koristi se da snizi šećer u krvi, protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, čira na želucu, reume, amenoreje i kolika. 

* Lovor je poznato sredstvo koje steže, deluje protiv nadimanja, olakšava varenje, ima diuretičke osobine i koristi se da izazove povraćanja.

* Ulje lovora se upotrebljava u tretmanu modrica i uganuća. 

* Koristi se protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno deluju na migrenu.
 
* Sadrži eugenol, supstancu koja deluje protivupalno i antioksidantno.

* Oblog od tkanina potopljene u vodu u kojoj je provrio lovorov list pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronihitisa. 

* Masiranje esencijalnim uljem lovora pomaže kod uganuća, otoka, bolova u leđima, artritičnih i reumatskih bolova.

* Lovorov list posebno pomaže u varenju proteina. 

* Ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.


SAVETI PLUS

* Suvi listovi lovora trebalo bi da budu celi i maslinastozelene boje. Ako su braon znači da su izgubili ukus. 

* U dobro zatvorenoj tegli, na tamnom mestu, lovorove listove možete da čuvate duže od dve godine.

* Lovorov list se u kulinarstvu širom sveta najčešće upotrebljava za čorbe, sosove, paprikaše, ribu, meso, živinsko meso, kao i u zimnici.

* Sveži listovi imaju blag ukus, a nekoliko nedelja posle branja i sušenja razvijaju aromu. U kuvanim jelima ukus i miris dolaze do punog izražaja. 

* Lovorov list može da se koristi ceo ili da se isitni. Isitnjeni listovi imaju jači miris od celih.

* Lovorovi listovi se obično izvade iz jela pre serviranja.

* 1/4 kašičice mlevenog lovorovog lista = 1 ceo lovorov list. 




Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...