Пређи на главни садржај

Slatkiš koji štiti od karijesa


Slatkiš,a čuva zube od karijesa i od bolesti desni!?

Odavno poznata kineskoj tradicionalnoj medicini, biljka slabić ima nešto što druge biljke nemaju, a što joj daje prednost kad je reč o uništavanju štetnih bakterija odgovornih za kvrvarenje desnii bolesti desni.

Žurnal prirodnih proizvoda( Journal of Natural prodicts) objavljuje šta su to dr.Stefan Gafner i njegovi saradnici utvrdili da psotoji u osušenom korenu slabića, a što se u okviru tradicionalne kineske medicine obavezno poznaje kao lekovito.

Tradicionalni lekari, naime, inače koriste sušeni koren slabića u lečenju raznih bolesti, kao  što su problemi sa varenjemi disanjem, ali malo modernih naučnih istraživanja je sprovedeno da se utvrdi da li slabić ˝stvarno radi˝.

Pomenuti naučnici nakon detaljnijeg istraživanja otkrili da dva jedinjenja koje krase slabić predstavljaju veoma moćne zaštitnike zdravlja usne duplje usled svojih antibiotičkih svojstva- a to su tkz. Likoricidin i likorizoflavon A.

Te dve materiju su, naime, u stanju da unište bakterije odgovorne za razvoj zubnog karijesa i bakterije koje podstiču bolesti desni. Likoricidin,recimo, ubija trećinu bakterija odgovornih za nastanak oboljenja desni. Naučnici kažu da ove materije mogu i da izleče ili spreče oralne infekcije.

 Sladak a čuva zube. I to postoji.








By Tamaris_



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...