Пређи на главни садржај

Tanjir pun antioksidansima




Poboljšajte pamćenje, povratite vitalnost, rešite se suvišnih kilograma, sprečite nastanak kanciroma i- izgledajte fantastično.

Sto prepun masne hrane, alkoholnih pića i slatkih ali kaloričnih đakonija verovatno vam je doneo višak kilograma. Međutim, mnogo veći problem jeste činjenica je ta što vam je organizam bio izložen dejstvu slobodnih radikala. Dobro je poznato je da samo jedan slobodni radikal može pokrenuti veoma štetne procese u organizmu: razgradnju ćelijske membrane, prekid važnih procesau telu, pucanje genetskog koda i formiranje mutiranih ćelija.  Zato je veoma važnodase što pre suprostavite ovom neprijatelju zdravlja. Sada je pravo vreme da pređete na antioksidansnim režim i objavite rat toksičnim ćelijama.

ŠTA SU ANTIOKSIDANSI

Antioksidansi su supstance koje štite ćelije organizma od oksidacijskog delovanaj slobodnih radikala. Oksidativni stres nastaje kod produkcije slobodnih radikala nadvlda sposobnost tela da ih neutralizuje, tj eliminiše. Može nastati usled manjka antioksidansaili obilja slobodnih radikala.

GDE IH IMA NAJVIŠE

Američki istraživači uveli su jedinicu ORAC da bismo znali koiko antioksidansa sadrži neka namirnica i u kojoj meri ih organizam može apsorbovati. Najviše antioksidansa (jedinaica ORAC-oxygen radical absorbance capacity) ima u 100 g suvih šljiva (5.570), a zatim slede suvo grožđe i borovnice. Preporučena dnevna doza iznosi od 5.000 jedinica ORAC.
Moćni antioksidansi jesu vitamn A(goveđa džigerica,tuna, šargarepa, kelj, bundeva, kajsija, ulje bakalara...), vitamin C(paprika, zeleno listano povrće, kiseli kupus, citrusno voće, kivi, plod šipak...) i vitamin E(maslinovo,suncokretovo i bundevino ulje, tikvice, avokado, integralne  žitarice, badem,susam..), selen, bioflavodoidi(posebno antocijan) i enzim superoksid dismutaza(cink, bakar ili magnezijum).

ANTIOKSIDANSNE BOMBE

Voćni miks: U blenderu izmiksirajte po jedan plod kivija, pomorandže šargarepe, jabuke, banane, mandarine i grejpruta pa tome dodajte decilitar soka od nara i kašiku ili dve meda. Po želj i sipati i mineralnu vodu. Pijte ujutro.

Antioksidansni sutlijaš: Pripremite ga od integralnog pirinča po uobičajnom receptu i dodajte mu seckane suve šljive,cimet, vanilni-šećer i kašiku dve mlevenog lešnika. Prelijte ga sosom od borovnica. Jedite ga za oručak, uz belu kafu.

Atioksidansna salata s tunjevinom: isecite sitno razne vrste zelene salate,dodajte im blanširani brokoli, narendajte jednu šargarepu, pola kiselaste jabuke, manji celer, sitno sečena 4 paradajiza, znječeni čen belog luka, kašika sitno seckanih oraha, dve-tri crne masline, i parče mladog kravljeg sira. Ukoliko tome dodate i oceđenu sitno iseckanu tunjevinu, dobićete kompletan obrok.

SELEN- moćni borac protiv kancera

Najnovija istraživanja pokazala su dasnažni antioksidans selen može sprečiti nastanak kancera, ali i pomoći u lučenju te teške bolesti. Namirnice najbogatije selenom jesu integralna pšenica i pirinač, ovas, semenke suncokreta, bundeve i golice, dinja, polumasno tkivo, posno meso, riba, crni i beli luka, paradajz, brokoli, jaja , iznutrice, morski plodovi...
Pažnja: Unošenje selena u organizam mora biti strogo kontrolisano, jer je u većim dozama  može biti toksičan.

TOP 5 NAMIRNICA:

KIVI: je efikasan u borbi sa slobodnim radikalima. Štiti od bolesti i otklanja toksine iz organizma. Traba pojesti najviše dva ploda dnevno.

SUVE ŠLJIVE: sadrže antioksidans beta karoten te neohlorogensku i hlogorensku kiselinu, koji efikasno neutrališe slobodne radikale. Odlični su u sprečavanju eteroskleroze, bolesti srca, dijabetisa, raka debelog creva...

BOROVNICE: su bogate antioksidansima zbog obilja flavona, antocijana, flavonida, terpena. Zdravoj osobi dovoljne su jedna do dve čaše soka od borovnice, ili šolja svežih plodova dnevno.

BROKOLI: efikasno čisti organizam od štetnih materija nastalih usled čoše nezdrave ishrane te dejstva zagađene sredine i zračenja.

 INTEGRALNI PIRINAČ: obiluje biljnim vlaknima i liponskom kiselinom, koja oslobađa jetru od toksičnih materija. Poboljšava apsorciju hranljivih sastojaka ,a sadrži i gamaorizanol, moćni antioksidans.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...