Пређи на главни садржај

Gazirana pića povećavaju agresivnost adolescenata




Istraživanjem koje je sprovedeno na 1.878 tinejdžera iz 22 škole u Bostonu, starosti od 14 do 18 godina, dokazana je povezanost konzumiranja slatkih gaziranih pića i agresivnosti. Na portalu Vitamini se navodi da su ispitanici pitani koliko su protekle sedmice popili gaziranih zasladjenih pića.


Rezultati su pokazali da 70 odsto tinejdžera pije do četiri konzerve zaslađenog gaziranog pića nedeljno, dok 30 odsto ispitanika nedeljno pije pet ili više konzervi.
Posle toga su istraživači tražili potencijalne pokazatelje nasilničkog ponašanja u grupi ispitanika pri čemu je kod dece koja su pila više od pet konzervi soka nedeljno zabeležena veća konzumacija alkohola, češće pušenje cigareta i agresivno ponašanje prema vršnjacima i članovima porodice, pa čak i posedovanje oružja.
Takođe je utvrđeno da je nivo agresivnog ponašanja bio proporcionalan količini konzumiranih gaziranih pića.




Naučnici su zaključili da su tinejdžeri koji su značajno konzumirali gazirana zaslađena pića bili 9 do 15 odsto agresivniji od svojih vršnjaka, čime je dokazano da je uticaj gaziranih pića na ponašanje adolescenata isti kao i, na primer, uticaj alkohola ili pušenja.



Izvor vesti: BlicŽena


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...