Пређи на главни садржај

Praznična trpeza - kalorijska bomba




U vreme praznika jelu i piću teško je odoleti, a praznične trpeze pretvaraju se u prave festivale hrane, koji mogu da izazovu ozbiljne zdarvstvene probleme. Kako izdržati praznični udar na želudac, kada se samo tokom nekoliko dana u organizam unese i više od 10 000 kalorija?
avlxyz / Flickr.com
avlxyz / Flickr.com
Podvarak, sarme, pečenja, ukusni su i nezaobilazni specijaliteti nacionalne kuhinje. Ipak svečarska trpeza prebogata je masnoćama i predstavlja pravu kalorijsku bombu. Naš organizam sam proizvodi dve trećine potrebnog holesterola, a da bi normalno funkcionisao odraslom čoveku je dnevno potebno još samo 200 miligrama da unese hranom.

"Jedno jaje sadrži 270 miligrama holesterola. Dakle dnevna potreba za holesterolom za odraslog coveka koji normalno radi i funkcionise je svega jedno jaje dnevno 6:238:29 Naravno da taj višak holesterola koji unesemo organizam pokušava da ga se oslobodi tako sto ga taloži na druga mesta gde ga inace ne bi trebalo da bude. Prvo gde se taloži su krvni sudovi" kaže za B92 Katarina Lalić, Šef Centra za lečenje holesterola, Instituta za endokrinologiju KCS.

Od velike količine masnoća pate i jetra, želudac, gušterača, protok krvi se usporava, raste krvni pritisak i srce je ugroženo.

"Nisam vodio računa o tome šta jedem, kako jedem. Godinama sam imao povišen holesterol i doktori su mi govorili da je to malo povećan holesterol i ja nisam obracao pažnju a onda sam doživeo infark." objašnjava jedan pacijent.

A kada se uz masnu hranu i žestoka pića dodaju torte, kolači, pite, naglo rastu i trigliceridi.

"To je osnov nastanka infarkta, šloga, angine pektoris, zapušenja krvnih sudova i oštećenja ciljnih organa od toga" dodaje dr Katarina Lalić.

Praznično preterivanje u shrani ugrožava život bolesnima i šteti zdravima. U Srbiji raste broj muškaraca mlađih od 35 godina koji moraju da uzimaju lekove za probavu. A lekari kažu da bi se u praznicima bezbrižno moglo uživati uz više voća i svežih salata. Morska riba sadrži svega 50 miligrama holesterola, a maslinovo ulje ga uopšte nema.


Izvor vesti: B92


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...