Пређи на главни садржај

Kako se hraniti tokom praznika?


Na početku smo praznične sezone i tek nam predstoje slavlja urpiličena bogatim trpezama. Bez obzira na to gde idete, nije lako odoleti iskušenju poslastica i hrane koja se sprema posebno u ovo doba godine, a sigurno ne želite ni da kvarite raspoloženje i uživanje u praznicima.







Jedite promišljeno 

Budite svesni hrane koja je oko vas i onoga što vas nagoni na jelo. Bilo da je u pitanju kutija čokolade, švedski sto ili sarme i pečenje na slavi, razmislite pre nego što drugi put napunite tanjir. 

Jedite polako 

Pažljivo žvaćite svaki zalogaj i sačekajte da se hrana slegne, pre nego rešite da nastavite. 

Napravite spisak pre odlaska u prodavnicu 

Kako su prodavnice prepune primamljivih namirnica, najbolje je da se pridržavate unapred pripremljene liste i u korpu stavljate samo ono što vam je zaista i neophodno. 

Daleko od očiju - daleko od stomaka 

Ako pravite kolače ranije, zamrznite ih ili ih sklonite iz vidokruga kako ne bi bili preveliko iskušenje. Na proslavi nemojte da stojite blizu stola sa hranom. 

Vežbajte 

Nije lako uklopiti vežbanje uz brojne obaveze i pripreme oko predstojećih praznika. Napravite kratku šetnju pre ručka ili ustanite posla sata ranije i trčite. Koristite stepenice umesto lifta, a prijateljicama umesto kafe predložite čas joge. 

Jedite ono što volite 

Obećajte sebi da ćete se slasnom hranom častiti samo u vreme praznika. 

Oslobodite se stresa 

Stres podstiče apetit, zato svakodnevno odvojite nekoliko minuta samo za sebe kako biste se opustili. 

Ne držite dijetu 

Ovo definitivno nije vreme kada treba da pokušavate da smršate. Umesto toga se koncentrišite na održavanje kilaže i ne nervirajte se ako malo teže zakopčavate pantalone. Posle praznika će se sve vratiti na svoje mesto. 




Izvor vesti:B92



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...