Пређи на главни садржај

Ko je sve podložan gojenju?



Predstavljamo vam istraživanje koje je pronašlo vezu između ličnosti čoveka i njegovih navika koje vode do gojaznosti. Proverite da li spadate u neku od grupa.


Sam Howzit / Flickr.com





Gubljenje kilograma je jednostavno: jedite manje i vežbajte više. Razlog zašto je mnogim osobama teško da se ovoga pridržavaju leži duboko u ljudskoj psihi. 

Jedno istraživanje je pronašlo vezu između ličnosti čoveka i njegovih navika koje vode do gojaznosti. Isti delovi mozga koji kontrolišu emocije i stres odgovorni su i za apetiti; rane životne navike takođe igraju veliku ulogu u tome kako ćemo se hraniti kasnije u životu. 

Veza između emocija, hrane i težine uspostavlja se u vrlo ranom periodu života. Deca koja imaju lošu vezu sa majkom, imaju duplo veće šanse da budu gojazna do svoje 15. godine. 

“Mislite da postoji neko ko ne zna da je brokoli zdraviji od big meka?” pita Rene Stefans, nutricionista i autorka mnogih knjiga. 

“Naravno da ne postoji; zato je važno da otkrijemo šta se dešava u našim glavama što nas tera da jedemo u velikim količinama. Ako to ne saznamo, dijete neće imati nikakvog dugoročnog efekta.”
Nekoliko tipova ličnosti su naročito podložne gojenju: 

Noćne sove 

Ovo su osobe koje uglavnom nedovoljno spavaju i zbog toga imaju manjak leptina, hormona koji signalizira kada smo siti. 

Noćne sove imaju tendenciju i za preskakanjem obroka, naročito doručka i na taj način propuštaju šansu da se njihov metabolizam pokrene već u jutarnjim časovima; zato najviše jedu kasno noću kako bi nadoknadili sve porcije koje su preskočili tokom dana. 

Rešenje: Preskačite popodnevnu kafu, uveče prigušite svetla, smanjite tv i zakazujte sastanke koje ne smete propustiti rano ujutru. Ili jednostavno ne ulazite u kuhinju nakon 9 uveče. Možda vam na taj način neće biti tako zanimljivo da ostajete budni do kasno u noć. 

Zavisnici od stresa 

Ljudi koji vole da se takmiče i imaju pritisak na poslu možda misle da je taj osećaj moćan, ali ono što njih puni energijom su hormoni adrenalin i kortizol koji u nekim situacijama mogu dovesti do zdravstvenih problema, među kojima je i gojaznost. 

Rešenje: jedan od najboljih načina za sagorevanje viška kortizola je vežbanje. Pomoćiće vam i sve što vas opušta pa se trudite da sebi priuštite što više takvih situacija i da se oslobidite napetosti na koju ste navikli. 

Osoba koja nesvesno radi više stvari dok jede 

Ljudi koji su navikli da stalno nešto rade, čitaju, voze, gledaju tv ili bilo šta drugo za vreme obroka, jedu više nego što su toga svesni. 

"Sve što nam odvlači pažnju sa hrane čini da pojedemo više nego što želimo,” kaže Brajan Vansink u svojoj knjizi "Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think." 

Rešenje: Vodite računa o svemu što unesete u organizam i obećajte sebi da ćete uvek sedeti dok jedete i posvetiti se samo hrani za vreme obroka. Jedite polako i uživajte u svakom zalogaju. 

Perfekcionista 

Ljudi koji teže savršenstvu često koriste hranu kako bi se oslobodili pritiska. Stručnjaci se slažu da je perfekcionizam kod osoba čest uzrok anoreksije, bulimije i prejedanja. 

Rešenje: postavite sebi realistične ciljeve; težite napretku, a ne perfekciji i zapamtite da vas ljudi vole zbog vaših mana podjednako koliko i zbog vaših vrlina.


Izvor vesti: B92


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...