Пређи на главни садржај

Hranom protiv bolesti



Zahvaljujući najnovijim istraživanjima naučnici su napravili listu namirnica koje su najmoćniji borci u borbi protiv bolesti.





Korišćenje određenih namirnica prirodnim putem štiti organizam, međutim, mnogi ljudi nisu svesni da ishrana znatno doprinosi kvalitetu života uopšte. 

Morske trave 
Iako nisu deo svakodnevne ishrane, pokazalo se da su vlakna iz zelenih algi delotvorna kod gubitka kilograma. One smanjuju apetit stvarajući osećaj sitosti. Salata od algi svakog dana pomaže snižavanje krvnog pritiska, tvrde naučnici iz istraživačkog centra u Irskoj. 

Kiseli sok od višanja 
Pokazao se veoma uspešnim kod problema sa nesanicom, naročito u kombinaciji sa drugim terapijama. Jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje su pile 2 čaše soka svakog dana, spavale u proseku 39 minuta duže. Zdrav san je od velike važnosti u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i Alchajmerove bolesti. 

Kivi 
Snižava krvni pritisak. Mete Svendensen sa Univerziteta u Oslu upoređivao je koristi kivija sa jabukama i otkrio da znatno doprinosi poboljšanju stanja osoba sa hipertenzijom. 

Jagode 
Štiti od čira na želucu i infekcija. Evropski naučnici su otkrili da ekstrakt jagode štiti od čira nakon unosa alkohola. 

Grožđe 
Španski naučnici su pokazali da grožđe sprečava uništenje ćelija od UV zračenja, a samim tim štiti i od preranog starenja kože. 

Maslinovo ulje 
Američki naučnici su objavili studiju u kojoj tvrde da maslinovo ulje umanjuje šanse od šloga za 4,1 odsto kod osoba starijih od 65 godina. 

Celo zrno žitarica 
Vlakna iz celog zrna žitarice umanjuju šanse od kardiovaskularnih, respiratornih bolesti ali i infekcija za čak 60 odsto. 

Kuvani paradajz 
Likopen iz kuvanog paradajza i paradajz sosa smanjuje nivo lošeg holesterola podjednako efikasno kao neki lekovi. Držanjem holesterola pod kontrolom sprečavaju se srčana oboljenja i šlog do kojih dolazi usled začepljenja arterija. Kuvani paradajz takođe snižava krvni pritisak. 

Jabuka na dan 
Naučnici su otkrili da su žene koje su konzumirale sušene jabuke uspešnije skidale suvišne kilograme, podižući nivo dobrog holesterola u krvi i smanjujući rizik od srčanih problema. 

Brokoli kuvan na pari 
Umanjuje rizik od raka, pokazalo je istraživanje s početka prošle godine i to zahvaljujući sulforfanu koji nastaje parenjem brokolija. Ranije je dokazano da sastojci iz ovog povrća ubijaju ćelije raka dojke, doprinose zdravlju srca i štite pluća kod pušača.







Izvor vesti: B92



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...