Пређи на главни садржај

Ishrana kod astme

Čitajući tekstove o astmi  po novinama ,internetu i knjigama došla sam do jednog zaključa da astma nije tako strašna bolest i može da se kontroliše uz pomoć ishrane i terapije koju doktor prepiše. I ja sam  asmatičar i stojim iza toga da uz pomoć adekvatne terapije i čuvanja od zagušljivih prostorija,alergena koje je izazivaju  i svega ostalog što je pogoršava može da se postigne jedan efekat kada ona miruje i pod kontrolom je. I kako u narodu kažu od nje se ne umire sa njom se živi.
                                                     
                                 

Ovde ću malo da se baziram na ishranu kod asmatičara,sta joj prija a šta šteti.


Kao prvo znamo da je astma bolest disajnih puteva koja sprovode vazduh u i iz pluca. Disajni putevi su u astmi crveni i osetljivi (upaljeni) i burno reaguju na promenu vremena,za vreme prehlada,virusne infekcije ili u kontaktu sa izazivačima astme.
Ona se karakterise ponavljanim epizodama zviždanja u grudima ,otežano disanje ,stezanje u grudnom košu i kašlja,posebno u toku noći i u jutarnjim časovima. Epizode otežanog disanja i sviranja u grudima mogu da dodju spontano ili u nakon uzimanja lekova za širenje disajnih puteva (poznati bronhoinhalatori ventolin,berodual i sl).




Postoji statistika koja kaže da u svetu ima negde oko 5% odraslih osoba i oko 12% dece koji imaju astmu. Ali epidemiolozi su zabeležili stalni porast obolelih od astme i to posebno u zemljama koje su industriski jako razvijene. I u preko polovini slučajeva simptomi astme se javljaju u detinjstvu i ranoj madosti a čak preko 95% slučajeva su oni koje prve tegobe osete pre 45 godine života.




Ishrana je jako bitna kada je astma u pitanju jer da bi se organizam borio protiv svih alergena koji uzrokuje njene pojave i tegobe potrebno je unositi dovoljno vitamina B,C,D,A,E kao i kalcijum,magnezijum  i cink. U ishrani je jako bitno uvesti i integralne žitarice ,mahunarke i kao i veće količine svežeg voćai povrća ..kao i posno meso i ribu(losos i skuša),do 3 jajeta dnevno i puno nemasnih mlečnih proizvoda.


Najvažnije je izbegavati veće količine slatkiša i slanih grickalica,masnu hranu i konzervisanu,pohovana jela i pržena u dubokom ulju kao i gazirane napitke.


Preporučuje se konzumiranje lanenog semena,šljiva i suvih smokvi jer podstiču čišćenje organizma preko creva. Piti dovoljne količine tečnosti,najbolje vode (oko 2 litre dnevno). Voda pomaže da se sluz razredi i lakše izbaci iz organizma.


Primenom ribljeg ulja može se pomoći kod smanjenja simptoma astme kod fizičkog napora. Studije su pokazale da smanjuje suženje disajnih puteva i time potrebu za korišćenjem lekova . I studije su time pokazale da deca koja koriste u svojoj ishrani povećanu dozu ribljeg ulja slabije oboljevaju od astme.


Hrana koja je bogata  omega -3 masnim kiselinama




Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina u ishrani su laneno, sojino i ulje uljane repice, zatim masne ribe, posebno ribe severnih mora (losos, haringa). U ribama iz Jadranskog mora najviše ih ima u plavoj ribi (tunjevina, bakalar, sardele) a od sladkovodnih riba štuka, smuđ i tolstolobik imaju najpovoljniji masno kiselinski sastav. Riblja ulja dobijena iz jetre riba koja se koriste kao dodaci u ishrani imaju bogat sadržaj vitramina A i D  ali ne sadrže značajne količine omega-3 masnih kiselina.

Poslednjih godina sve veću pažnju privlače dijetarni saplementi sa ribljim uljem i funkcionalna hrana odnosno namirnice obogaćene biološki aktivnim komponentama DHA i EPA. Preparati su pripremljeni u vidu kapsula  koje sdrže po 500mg koncentrata ribljeg ulja uz dodatak vitamina E. Preporuka za unos je 3 kapsule do najviše 6 kapsula na dan.Važno je napomenuti da je apsorpcija i iskoristljivost EPA i DHA efikasnija pri unosu ribe u poređenju sa dijetnim saplementima.




                       
                                               

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...