Пређи на главни садржај

U moru otkrivena kutija sa tabletama iz rimskog doba

Ovu vest sam prčitala na Blicovom sajtu i još jedan dokaz da su ljudi još od davnina koristili prirodne sastojke za lečenje nekih od bolesti u ovom slučaju lečenju gastrointestinalnih problema.







RIM - Kutija za prvu pomoć, pronađena u olupini broda potonulog pre 2.000 godina, daje uvid u lekove koje su pripremali drevni lekari za lečenje mornara od dizenterije i drugih oboljenja, piše londonski Telegraf.
U drvenoj kutiji pronađenoj u olupini potonulog broda bile su tablete napravljene na bazi trava i biljaka kao što su celer, luk, šargarepa, kupus, kesten i alfalfa, sastojci koji su opisani i u klasičnim medicinskim tekstovima.
Tablete, koje su bile tako dobro zatvorene da su ostale sačuvane uprkos tome što su pod vodom provele više od dva milenijuma, sadržavale su, takođe, i peršun, nasturcijum, rotkvu, hibiskus i hajdučku travu.

Pronađene su u 136 drvenih činijica obloženih limom na trgovačkom brodu dugom 15 metara koji je potonuo oko 130. godine p.n.e. između italijanske obale i ostrva Elba.
Naučnici veruju da su tablete korišćene za lečenje gastrointestinalnih tegoba mornara kao što su dizenterija i dijareja.

Oni pretpostavljaju da su biljke prethodno tucane u avanu, a zatim da su od te mase pravljene tablete. Njima je dodavana i glina koja se i danas koristi u lečenju gastrointestinalnih problema.
Tablete, dosad najstariji arheološki ostaci drevnih lekova, pile su se uz gutljaj vina ili vode, a istopljene u tečnosti koristile su se kao melem u slučaju posekotina i upala kože. Istoričari veruju da prisustvo kutije sa pilulama upućuje na zaključak da je brod imao svog lekara ili barem osobu koja je poznavala osnove prve pomoći.

Potonuli brod je pronađen još 1974, a drvena kutija sa lekovima 1989, ali su naučnici tek sada mogli da analiziraju sadržaj tableta koristeći tehnologiju sekvenciranja DNK.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...