Пређи на главни садржај

Bolja krvna slika uz pravilnu ishranu


Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva hipohromnu anemiju koja je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije,najrasprostranjenije globalno oboljenje neodgovarajuće ishrane.smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste anemije.



Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu: učestvuje u sintezi hemogoblina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu,miogoblina,koji je rezrva kiseonika u mišićima,kao I mnogih bitnih enzima,potpomaže rast I jača otpornost prema infekcijama. U organizmu je gvožđe prisutno u količini od 3g (žene ga imaju oko 2,8g a muškarci 3,8g). Veći deo gvožđa čini tkz.funkcionalno gvožđe koje ima već pomenute metaboličke uloge,a preostale količine su zalihe,koje služe za transport gvožđa I kao rezerva(kod muškaraca one iznose oko 30% ukupnog gvožđa ,dok žene imaju mnogo manje rezerve oko 12,5%) .

Na ravnotežu gvožđa u organizmu utiču njegov unos,zalihe,gubitak I potrebe za onim važnim elementom. Dnevne potrebe za gvožđem zavise od uzrasta,pola I individualnog stanja organizma. Preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 10mg,a kod žena je duplo veći od 18mg do 22mg.

Šta I kako jesti

Gvožđe se u organizam unosi isključivo putem hrane. Na apsorciju gvožđa ,pored individualnog svojstva gvožđa ,utiču pol,uzrast,fiziološko stanje,kao I rezerve gvožđa u organizam. Zbog većih potreba,žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane nego muškarci,kao I deca u odnosu na odrasle, kao I trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu.
Pravilna ishrana sprečava anemiju. Posebno je važno da osobe koje gube krv na bilo koj način, npr. Žena sa jakim menstruacijama,pacjenti sa hemoroidima  ili čirem na želudcu. Oni treba da pojačaju obroke : iznutricama,pečurkama,sušenim voćem,žumancima,ribom-posebno tunjevinom,školjkama,mahunarkama,rotkvicama I mesom-posebno pilećim I ćurećim kao I da jedu dosta belog I crnog luka. Namirnice koje sadrže bakar (sir,žumance,morski plodovi,jetra,integralne žitarice,povrće zelene boje,kajsije,trešnje I sušeno voće) pomažu u apsorciji gvožđa.

Integralne žitarice su jako dobar izvor gvožđa ali ih ne treba jesti sa ostalim namirnicama koje su bogate gvožđem. Spanać je dosta bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje apsorciju gvožđa . Kuvanje namirnica u gvozdenim posudama može se povećati količina gvožđa u hrani I za 20%,ali zamenom ovih posuda aluminijumskim,od nerđajućeg čelika I plastičnim,smanjuje se unos gvožđa u organizam ovim putem.


Jednolična ishrana ,preterana upotreba alkohola I kafevegetarijanstvo,nepravilno sprovođenje posta,drastične dijete za mršavljenje ,izbegavanje svežeg voća I povrća povećavaju mogućnost za anemiju.

Upotreba namirnica sa dosta vitamina C podstiče apsorciju gvožđa,tako da je dobro uz obrok popiti čašu ceđenog pomoradžinog soka ili dopunjavati ishranu vitaminom C(do 2gr dnevno). Korisno je izbegavati kombinovanje namirnica bogatim gvožđem sa mlekom I mlečnim proizvodima. Najbolje e da svakiobrok sadrži ribu,meso ili živinsko,kao I vitamin  C.Takođe je preporučljivo provoditi što više vremena na svežem vazduhu I pešačiti najmanje 1 čas vremena.


Mala pomoć prirode

- Narendati 1/2kg jabuka ,1/2  kg cvekla I 1/2kg šargarepe. Kad ostoji preko noći,ocediti I dodati 1/2kg meda. Uzima se po jedna supena kašika na dan.

- Salata od mlade koprive sa sokom od limuna I maslinovim uljem takođe obnavlja krvnu sliku.

- Pivski kvasac se preporučuje zbog folne kiseline,kao i čaj od koprive protiv anemije,ali je bilje poput drgaušca,korijandera i maslačkovog lišća.




Nedostatak gvožđa dovodi do.....


Umora,osećaja slabosti,bledilo,glavobolje,razdražljivost,lupanje srce,iscrpljenost,nedostatak koncentracije,smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.