Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva hipohromnu anemiju koja je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije,najrasprostranjenije globalno oboljenje neodgovarajuće ishrane.smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste anemije.
Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu: učestvuje u sintezi hemogoblina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu,miogoblina,koji je rezrva kiseonika u mišićima,kao I mnogih bitnih enzima,potpomaže rast I jača otpornost prema infekcijama. U organizmu je gvožđe prisutno u količini od 3g (žene ga imaju oko 2,8g a muškarci 3,8g). Veći deo gvožđa čini tkz.funkcionalno gvožđe koje ima već pomenute metaboličke uloge,a preostale količine su zalihe,koje služe za transport gvožđa I kao rezerva(kod muškaraca one iznose oko 30% ukupnog gvožđa ,dok žene imaju mnogo manje rezerve oko 12,5%) .
Na ravnotežu gvožđa u organizmu utiču njegov unos,zalihe,gubitak I potrebe za onim važnim elementom. Dnevne potrebe za gvožđem zavise od uzrasta,pola I individualnog stanja organizma. Preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 10mg,a kod žena je duplo veći od 18mg do 22mg.
Šta I kako jesti
Gvožđe se u organizam unosi isključivo putem hrane. Na apsorciju gvožđa ,pored individualnog svojstva gvožđa ,utiču pol,uzrast,fiziološko stanje,kao I rezerve gvožđa u organizam. Zbog većih potreba,žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane nego muškarci,kao I deca u odnosu na odrasle, kao I trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu.
Pravilna ishrana sprečava anemiju. Posebno je važno da osobe koje gube krv na bilo koj način, npr. Žena sa jakim menstruacijama,pacjenti sa hemoroidima ili čirem na želudcu. Oni treba da pojačaju obroke : iznutricama,pečurkama,sušenim voćem,žumancima,ribom-posebno tunjevinom,školjkama,mahunarkama,rotkvicama I mesom-posebno pilećim I ćurećim kao I da jedu dosta belog I crnog luka. Namirnice koje sadrže bakar (sir,žumance,morski plodovi,jetra,integralne žitarice,povrće zelene boje,kajsije,trešnje I sušeno voće) pomažu u apsorciji gvožđa.
Integralne žitarice su jako dobar izvor gvožđa ali ih ne treba jesti sa ostalim namirnicama koje su bogate gvožđem. Spanać je dosta bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje apsorciju gvožđa . Kuvanje namirnica u gvozdenim posudama može se povećati količina gvožđa u hrani I za 20%,ali zamenom ovih posuda aluminijumskim,od nerđajućeg čelika I plastičnim,smanjuje se unos gvožđa u organizam ovim putem.
Jednolična ishrana ,preterana upotreba alkohola I kafevegetarijanstvo,nepravilno sprovođenje posta,drastične dijete za mršavljenje ,izbegavanje svežeg voća I povrća povećavaju mogućnost za anemiju.
Upotreba namirnica sa dosta vitamina C podstiče apsorciju gvožđa,tako da je dobro uz obrok popiti čašu ceđenog pomoradžinog soka ili dopunjavati ishranu vitaminom C(do 2gr dnevno). Korisno je izbegavati kombinovanje namirnica bogatim gvožđem sa mlekom I mlečnim proizvodima. Najbolje e da svakiobrok sadrži ribu,meso ili živinsko,kao I vitamin C.Takođe je preporučljivo provoditi što više vremena na svežem vazduhu I pešačiti najmanje 1 čas vremena.
Mala pomoć prirode
- Narendati 1/2kg jabuka ,1/2 kg cvekla I 1/2kg šargarepe. Kad ostoji preko noći,ocediti I dodati 1/2kg meda. Uzima se po jedna supena kašika na dan.
- Salata od mlade koprive sa sokom od limuna I maslinovim uljem takođe obnavlja krvnu sliku.
- Pivski kvasac se preporučuje zbog folne kiseline,kao i čaj od koprive protiv anemije,ali je bilje poput drgaušca,korijandera i maslačkovog lišća.
Nedostatak gvožđa dovodi do.....
Umora,osećaja slabosti,bledilo,glavobolje,razdražljivost,lupanje srce,iscrpljenost,nedostatak koncentracije,smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama...
Nedostatak gvožđa dovodi do.....
Umora,osećaja slabosti,bledilo,glavobolje,razdražljivost,lupanje srce,iscrpljenost,nedostatak koncentracije,smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama...
Коментари
Постави коментар