Пређи на главни садржај

Bolja krvna slika uz pravilnu ishranu


Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva hipohromnu anemiju koja je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije,najrasprostranjenije globalno oboljenje neodgovarajuće ishrane.smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste anemije.



Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu: učestvuje u sintezi hemogoblina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu,miogoblina,koji je rezrva kiseonika u mišićima,kao I mnogih bitnih enzima,potpomaže rast I jača otpornost prema infekcijama. U organizmu je gvožđe prisutno u količini od 3g (žene ga imaju oko 2,8g a muškarci 3,8g). Veći deo gvožđa čini tkz.funkcionalno gvožđe koje ima već pomenute metaboličke uloge,a preostale količine su zalihe,koje služe za transport gvožđa I kao rezerva(kod muškaraca one iznose oko 30% ukupnog gvožđa ,dok žene imaju mnogo manje rezerve oko 12,5%) .

Na ravnotežu gvožđa u organizmu utiču njegov unos,zalihe,gubitak I potrebe za onim važnim elementom. Dnevne potrebe za gvožđem zavise od uzrasta,pola I individualnog stanja organizma. Preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 10mg,a kod žena je duplo veći od 18mg do 22mg.

Šta I kako jesti

Gvožđe se u organizam unosi isključivo putem hrane. Na apsorciju gvožđa ,pored individualnog svojstva gvožđa ,utiču pol,uzrast,fiziološko stanje,kao I rezerve gvožđa u organizam. Zbog većih potreba,žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane nego muškarci,kao I deca u odnosu na odrasle, kao I trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu.
Pravilna ishrana sprečava anemiju. Posebno je važno da osobe koje gube krv na bilo koj način, npr. Žena sa jakim menstruacijama,pacjenti sa hemoroidima  ili čirem na želudcu. Oni treba da pojačaju obroke : iznutricama,pečurkama,sušenim voćem,žumancima,ribom-posebno tunjevinom,školjkama,mahunarkama,rotkvicama I mesom-posebno pilećim I ćurećim kao I da jedu dosta belog I crnog luka. Namirnice koje sadrže bakar (sir,žumance,morski plodovi,jetra,integralne žitarice,povrće zelene boje,kajsije,trešnje I sušeno voće) pomažu u apsorciji gvožđa.

Integralne žitarice su jako dobar izvor gvožđa ali ih ne treba jesti sa ostalim namirnicama koje su bogate gvožđem. Spanać je dosta bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje apsorciju gvožđa . Kuvanje namirnica u gvozdenim posudama može se povećati količina gvožđa u hrani I za 20%,ali zamenom ovih posuda aluminijumskim,od nerđajućeg čelika I plastičnim,smanjuje se unos gvožđa u organizam ovim putem.


Jednolična ishrana ,preterana upotreba alkohola I kafevegetarijanstvo,nepravilno sprovođenje posta,drastične dijete za mršavljenje ,izbegavanje svežeg voća I povrća povećavaju mogućnost za anemiju.

Upotreba namirnica sa dosta vitamina C podstiče apsorciju gvožđa,tako da je dobro uz obrok popiti čašu ceđenog pomoradžinog soka ili dopunjavati ishranu vitaminom C(do 2gr dnevno). Korisno je izbegavati kombinovanje namirnica bogatim gvožđem sa mlekom I mlečnim proizvodima. Najbolje e da svakiobrok sadrži ribu,meso ili živinsko,kao I vitamin  C.Takođe je preporučljivo provoditi što više vremena na svežem vazduhu I pešačiti najmanje 1 čas vremena.


Mala pomoć prirode

- Narendati 1/2kg jabuka ,1/2  kg cvekla I 1/2kg šargarepe. Kad ostoji preko noći,ocediti I dodati 1/2kg meda. Uzima se po jedna supena kašika na dan.

- Salata od mlade koprive sa sokom od limuna I maslinovim uljem takođe obnavlja krvnu sliku.

- Pivski kvasac se preporučuje zbog folne kiseline,kao i čaj od koprive protiv anemije,ali je bilje poput drgaušca,korijandera i maslačkovog lišća.




Nedostatak gvožđa dovodi do.....


Umora,osećaja slabosti,bledilo,glavobolje,razdražljivost,lupanje srce,iscrpljenost,nedostatak koncentracije,smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...