Пређи на главни садржај

Lek iz bare-Iđirot

Iđirot (Acorus calamus) , u narodu poznat kao boban,babji štap,vodena mačić,mirisavišaš,sabljar...U našim krajevima je veoma raspostranjen i može se naći na močvarnom zemljištu,pored reka i bara. Poznata je hiljadama godinama na Istoku( Indija), a u srednjem veku prenesen je u Evropu iz Kine. Zbog prijatnog mirisa na cimet ,iđirot je veoma važna sirovina za proizvodnju skupocenog etarskog ulja koje se koristi u kozmetičkoj i industriji parfema.

                                                     


Iđirot je dugovečna zeljasta biljka sa veoma razvijenim,razgranatim rizomima koja su na donjoj strani obrasli mnogobrojnim žiličastim korenjem, a na gornjoj strani, pravim zelenim,sabljastim listovima. Stabiljka visine do 160cm,pri dnu je crvenkasta, a na vrhu se završava zbijenim žućkaso-zelenim klipom okrenutim u stranu. Cveta u junu i julu. Plod je izražena crvena bobica sa malo semena. Cela biljka prijatno miriše.




Lekoviti deo iđirota predstavlja oguljen i osušen rizom( calami rhizoma) koji se vadi u jesen ili rano proleće čim se povuče voda iz bara ili močvara. Vadi se iz mulja vilama ,dobro se opera,čisti od delova stabiljke ,korenova I trulih delova. Zatim se oljušti pokorica ,suši se ceo ili razrezan u sušarama,na temperature od 40 C . rizom je dug oko 20cm I 2-3 cm debeo, malo spljošten ili skoro viljkast.

Mrke je boje po površini, svetlije unutrašnjostii mek kao sunđer. Ukusa je gorkog I naljutog,izrazitog aromatičnog mirisa. Rizom iđirota sadrži 1,5-9%etarskog ulja ,tanine,sluz I skrob.

Rizom iđirota se koristi kao gorko aromatično sredstvo za podsticanje apetita,poboljšanje lučenja  enzima u digestivnom traktu I bolje varenje hrane. U tradicionalnoj medicini se upotrbljavao za umirenje. Rizom se najčešće koristi kao sastojak čajnih mešavina ,a danas se od extrakta iđirota proivode dražeje koje se koriste za regulisanje varenja hrane I lučenje žuči. Čaj,tinktura I extract od iđirota ublažavaju želudačno crevne grčeve I proliv I smiruju kiselost u želudcu,odstranjuju gasove I olakšavaju iskašljavanje sluzi kod obolelih od bronhitisa.

Iđirot ulazi u sastva raznih preparata za spravljenje likera,aromatičnih I gorkih rakija. Oblozi pripremnjeni sa prahom od iđirota I sa jakom rakijom,koriste se kod lečenja raznih čireva ,gihta I kostobolja. Najčešće se meša sa korijandrom. Ima slično začinsko delovanje kao đumbir. Mleven se umeša u med I I takav se koristi kao začin.

Oprez

Iđirot se koristi sve manje zbog toksičnih efekata a-azorona. Potvrđeno je da supstanca a-azoron može izazvati oštećenje hromozoma I delovati kao mutagen I kancerogen agens. Zbogtoga se danas najviše upotreblajva droga koja void poreklo od američke vrste iđirota. Ove diploidne vrste ne sadrže a-azoron. Evropski iđirot (triploidne forme) se takođe može koristiti ,ali tokom dužeg vremenskog perioda ,dok azijski (tetraploidni)  se uopšte ne koristi jer sadrži najviše a-azorona.

Recepti

  Stomačne tegobe zbog lošeg varenja se mogu ukloniti na sledeći način:

-            - Napravite mešavinu od jednakih delova korena iđirota I pelena. Za dve šolje dnevno,jednu kašičicu mešavine popariti vrelom vodom . Piti lagano u malim gutljajima.

Protiv čira na želudcu:

-             - Iđirot I slatki koren samleti ,uzimati tri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu dnevno pre jela u jakom čaju od kamilice.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...