Пређи на главни садржај

Lečenje celikalije

Pre nego što ovde napišem kako i na koj način da izbegnemo posledice celikalije i kako da ih se rešimo,da napišem pre svega šta je to.



Celikalija je nasledno je imunološko posredovani poremećaj koji obeležava trajnu nepodnošljivost glutena, belančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Jedna je od najčešćih hroničnih gastroenteroloških bolesti.
Jedini I najbolji način eliminacije celikalije je doživotno izbacivanje gluten iz ishrane.ako se osoba pridržava određenog režima ishrane,njeno stanje može da se popravi I zato sam ja uspela da pronadjem neke od sledećih recepata..



Supa od spanaća


Potrebno je: 3 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 2 crna luka,so,2 2/1 šolje krompira isečenih na kockice, 2 2/1 šolje tikvica (iseckanih) , 4 šolje supe od povrća, 4 šolje svežeg spanaća, 1 šolja cilantra( list korijandera)sitno iseckanog, jedan limun.

Priprema: zagrejte maslinovo ulje,pa kratko propržite crni luk I beli luk sa prstohvatom soli. Dodajte tikvice I krompir. Dodajte supu. Ostavite da sekrčka dok krompir ne postane mekan, oko10-15 min . Dodajte spanać ,pustite da se kratko prokuva(oko 1minuta) ,pa dodajte cilantro. U blenderu napravite krem supu. Dodajte isceđen limun. Ako je potrebno,dodajtejoš soli,a na kraju prelijte po želji maslinovim uljem.

Pica bez glutena


Potrebno je:  1 šolja bezglutenskog brašna,1/4 šolje krompirovog brašna( ne skroba) ,1 kašika šećera, 1kašičica soli ,1 kašicica praška za pecivo bez gluten,1 jaje, 1/8 šolje maslinovog ulja, ½ šolje mleka.

Priprema: zagrejte rerun. Podmažite pleh maslinovim uljem. Suve sastojke sjedinite ujednoj činiji. U drugoj mutate jaja imleko. Dodajte još mleka ako je potrebno(do 1 šolje). Sastavite tečne I suve sastojke da dobijete glatku masu. Ravnomerno rasporedite testo po podmazanom plehu. Odozgo stavite sastojke po želji. Pecite dvadesetak minuta.

Pikantno povrće


Potrebno je: 4 krompira,1 paškanat,3 šargarepe,1 kašika ulja,1 kašičica mlevene crvene paprika, 1 kašičica karija(bez gluten) ,1/2 kašičice sveže samlevenog crnog bibera.

Priprema: oljuštite svo povrće I isecite ga kolutove . Stavite ga u pleh. Pomešajte mlevenu paprika,kari I biber I ovom mešavinom pospite povrće.Sve dobro izmešajte I pecite u rerni na 200 stepeni ,20-30minuta. Tokom pečenja okrenite povrće nekoliko puta da se doro ispeče sa obe strane.

Ragu od pečurki


Potrebno je:2 iseckana crna luka, 2 iseckane paprika, 2 čena belog luka, 250 gr šampinjona, 200 gr šitake pečurki, 500 – 700gr paradajiza( svežeg ili soka od paradajuza) , 1 lovorov list, ½ kašičice soli, ¼ kašičice samlevenog crnog bibera, ¼ samlevene crvene paprika, ¼ šolje bosiljka(može I svež)I ¼ šolje peršuna(može svež ii sušeni)

Priprema: kratko(oko 3min) propržite crnu luk I paprika,da omekšaju. Dodajte beli luk I propržite još 2 min. dodajte iseckane pečurke I propržite još 5min. Dodajte paradajiz,,lovorov list, so,biber,mleveni crvenu paprika I sve sastojke dobro promešajte. Pokrijte,pa na blagoj vatri krčkajte 20-25min,odnosnodok pečurke ne omekšaju. Dodajte iseckan bosiljak,peršunpa krčkajte još 5 min. dodajte so,biber popotrebi. Servirajte sa palentom ili bezglutenskom palentom.

Grašak sa jogurtom


Potrenbo je: 500gr graška,1/2 šolje listova estragona, 2 vlašca,2kašike ekstra devočanskog maslinovog ulja,1/4 šolje jogurta bez gluten,1/2 iseckanih pistaća,so.

Proprema: zagrejte rerun. Kratko obarite grašak. Stavite estragon,vlašac,maslinovo ulje,jogurt, I ¼ šolje pistaća u blender, mutate dok se ne napravi pire. Dodajte grašak ,posipajte maslinovim uljem, I ostatkom pistaća. Pecite u rerni oko 15min.

Domaće karamele


Potrebno je: 2 2/1 šolje oraha, prepečenih I sitno iseckanih, 1 šolja slatke pavlake,1 kašika nes kafe, ½ kašičice morske soli,1 šolja meda


Priprema: stavite orahe u staklenu ili keramičku posudu. Zagrejte pavlaku ,nes kafu I so,pa sklonite sa vatre pre nego provri. Dodajte med pa onda čekati da provri. Na blagoj vatri ostaviti da se polako kuva,stalno mešajući drvenom varjačom,negde oko 15-20min. skloniti sa vatre. Sipajte caramel preko oraha,I dobro izmeajte. Ostavite činiju u frižider da se ohladi jedno 10-15 min. da bi se masa stegla pre nego stose oblikuje,ili sipajte masu na pergament papir ,ostavite da se potpuno ohladi pre nego što isečete nakaramele. Čuvajte karamele u frižider.

Salata od jabuka I tikvica


Potrebno je: 3 tikvice,2 jabuke, 1/3 šolja suvog grožđaili brusnice, sok od 1 limuna, prstohvat mlevenog kumina, karija I cimeta, listove zelene salate za serviranje.

Priprema: pomašajte kratko obarene(1minut) iseckane tikvice,jabuke,suvo grožđe ,sok od limuna I začine.Servirajte na listovima zelene salate ili semenkama bundeve.

Krem od čokolade


Potrebno je:2/3 šolje nezaslađenog kakaoa ,12/3 šolje šećera, 1 ¼ šolje vode, 1 kašičica ekstrata vanile.


Priprema: pomešajte sve sastojke,paiz zagrejte na srednjoj temperature. Kada smesa provri,kuvajte još jedan minut pa sklonite sa vatre I dodajte ekstrat vanile.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...