Пређи на главни садржај

Danas je Međunarodni dan borbe protiv raka




Svetski dan borbe protiv raka obeležava se danas širom sveta sa ciljem da se objasni kako rizik od nastanka te bolesti može znatno biti smanjen kroz jednostavne mere prevencije, najavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Kako ističe SZO, neke od mera prevencije su izbegavanje pušenja duvana i izloženosti dimu, smanjenje konzumiranja alkohola i izbegavanje preterane izloženosti suncu.
Kao preventivne mere navode se i zdravi stilovi života -pravilna i zdrava ishrana i bavljenje redovnim fizičkim aktivnostima.
Karcinom je glavni uzrok smrti u celom svetu, a procene SZO pokazuju da će 84 miliona ljudi umreti od te bolesti izmedu 2005. i 2015. godine.
Svake godine, više od 12 miliona ljudi u svetu dobije dijagnozu raka, a 7,6 miliona umre od te bolesti.
U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod 32.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 20.000 ljudi, izjavila je Tanjugu dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Ona je dodala da se broj novoobolelih neprekidno povećava, a da je kod žena najučestalije obolevanja od raka dojke, potom debelog creva i grlića materice, po čemu se nalazimo "među vodećim evropskim zemljama".
Što se tiče muškaraca, oni najčešće boluju i umiru od karcinoma pluća, prostate i debelog creva.
Jovićevićka je rekla da se zdravim stilovima života i redovnim odlaskom kod lekara ova bolest može u velikoj meri sprečiti, istakavši da je rak u 90 odsto slučajeva izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi.
Ona je kazala da je odlazak na ginekološke preglede važan čak i ako ne postoje određene tegobe i dodala da je u poslednje vreme kod žena u Srbiji poboljšana svest o značaju redovnih pregleda u odnosu na raniji period.
Takođe je naglasila da je skrining program u pripremi i da je njime predviđeno slanje poziva za pregled na kućnu adresu, kao i da je, dok ne počne sa njegovom primenom, važno razmišljati o sopstvenom zdravlju.




Izvor: Blic

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...