Пређи на главни садржај

Sibirska aronija- izvor dobrog zdravlja


Jedna jako zdrava lekovita biljka koja mi je privukla pažnju,je kada sam pročitala koliko je lekovita prosto nisam mogla da odolim a da to ne podelim s Vama...i stojim i stojaću iza toga da je alternativna medicina za sada ,po meni, najpouzdanija u lečenju nekih oboljenja.Ali stojim i iza toga da biljke ne mogu izlečiti kancer ili dijabetis koji je u poodmakloj stazi već da mogu da regulišu bolest i da sa njeni uzimanjem može da se spreči njeno nastajanje.


                                                   Aronija



Sibirska aronija(Aroni melanocarpa) potiče iz Severne Amerike, kasnije je preneta u Sibir i severne delove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena lekovita svojsta i upotreljavali su je u ishrani.
Nauka se početkom 90ih godina prošlog veka zainteresovala za ovu biljku i od tada potiče velki broj studija u SAD, Rusiji i Poljskoj o njenim lekovitim svojstvima, tako da ubrzo dobija status lekovite biljke.
Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, vitamin A, C, (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću),  B12, B6, B9, E i veoma redak vitamin P, kao i betakarotena, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Ogromna količina tanana i flavonida , gde glavnu ulogu antocijanin, Sibirsku aroniju čini najjačom dosad poznatim ANTIOKSIDANTOM.


Lekovita svojstva i primena


ANTIKANCEROGENO DEJSTVO- u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva, i jetre.(antocijanin i proantocijanidin)


ATIOKSIDANS- sprečaa stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma. (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)


GLAVA- poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže  kod glavobolje i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvra snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti. (antocijanin, vitamin P)


SRCE- smanjuje visok pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podsiče porast dobrog holesterola, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže fiksnih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja. (attocijanin, biofenoli, vitamin P)


URINARNI TRAKT- leči urinarne infekcije (5 – 10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)


JAČANJE IMUNITETA- sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlade,grip..). (biofenol, vitamin c)


ENDOKRINE ŽLEZDE- poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemogoblina u krvi, rad pankreasa i leči dijabetis. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu. (sorbitol, antocijanin)


KRV I KRVNI SUDOVI- popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer,povećava elastičnost krvnih sudova( posebno je dobar za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena . (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenol).


ŽELUDAC- smiruje grčeve i bolove želudca, smiruje upalu sluznica želudca, pomaže kod čira na želudcu i želudačne nervoze.

CREVA- smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive.


JETRA I ŽUČ- poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči , čisti jetru od masnoće, regereniše jetru i kod teških oboljenja, leži i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesak, i žučni kamen. (fenoli, flavonidi)

OČI- poboljšava vid, leči degenerativne promene na makuli, štiti oči od UV zračenje, sprečava nastanaka katarakte. (antocijanin, vitamin P, betakaroten)


KOŽA- povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvežava kožu, i usporava starenje. (vitamin E, betakaroten, flavonidi)


ČIŠĆENJE ORGANIZMA- vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente utelu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije. (masovno korišćenje nakon nesreće u Černobilu za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)


VIŠESTRUKO SKRAĆUJE VREME ZARASTANJE RANA I VRŠI NJIHOVU DEZIFEKCIJU- što je naročito važno u postoperativnom periodu. (biofenol, vitamin P, C, i E)




I jedna važna napomena kod korišćenja soka od Sibirske aronije je da se uzima svako jutro 0,4 – 0,5dl (manja ili veća rakijska čašica)

A zdravim osobama se preporučuje jednom dnevno od po 0,3ml
To je proizvod organske proizvodnje.
Nema nikakvih kontraindikacija.
Mogu da koriste sve osobe bez ikakvom vremenskog ili starosnog ograničenja.


I još jedna napomena ovo sve važi za koncentrovani sok odSibirke aronije.










By Tamaris_

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.