среда, 25. јануар 2012.

Sibirska aronija- izvor dobrog zdravlja


Jedna jako zdrava lekovita biljka koja mi je privukla pažnju,je kada sam pročitala koliko je lekovita prosto nisam mogla da odolim a da to ne podelim s Vama...i stojim i stojaću iza toga da je alternativna medicina za sada ,po meni, najpouzdanija u lečenju nekih oboljenja.Ali stojim i iza toga da biljke ne mogu izlečiti kancer ili dijabetis koji je u poodmakloj stazi već da mogu da regulišu bolest i da sa njeni uzimanjem može da se spreči njeno nastajanje.


                                                   AronijaSibirska aronija(Aroni melanocarpa) potiče iz Severne Amerike, kasnije je preneta u Sibir i severne delove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena lekovita svojsta i upotreljavali su je u ishrani.
Nauka se početkom 90ih godina prošlog veka zainteresovala za ovu biljku i od tada potiče velki broj studija u SAD, Rusiji i Poljskoj o njenim lekovitim svojstvima, tako da ubrzo dobija status lekovite biljke.
Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, vitamin A, C, (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću),  B12, B6, B9, E i veoma redak vitamin P, kao i betakarotena, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Ogromna količina tanana i flavonida , gde glavnu ulogu antocijanin, Sibirsku aroniju čini najjačom dosad poznatim ANTIOKSIDANTOM.


Lekovita svojstva i primena


ANTIKANCEROGENO DEJSTVO- u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva, i jetre.(antocijanin i proantocijanidin)


ATIOKSIDANS- sprečaa stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma. (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)


GLAVA- poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže  kod glavobolje i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvra snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti. (antocijanin, vitamin P)


SRCE- smanjuje visok pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podsiče porast dobrog holesterola, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže fiksnih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja. (attocijanin, biofenoli, vitamin P)


URINARNI TRAKT- leči urinarne infekcije (5 – 10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)


JAČANJE IMUNITETA- sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlade,grip..). (biofenol, vitamin c)


ENDOKRINE ŽLEZDE- poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemogoblina u krvi, rad pankreasa i leči dijabetis. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu. (sorbitol, antocijanin)


KRV I KRVNI SUDOVI- popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer,povećava elastičnost krvnih sudova( posebno je dobar za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena . (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenol).


ŽELUDAC- smiruje grčeve i bolove želudca, smiruje upalu sluznica želudca, pomaže kod čira na želudcu i želudačne nervoze.

CREVA- smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive.


JETRA I ŽUČ- poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči , čisti jetru od masnoće, regereniše jetru i kod teških oboljenja, leži i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesak, i žučni kamen. (fenoli, flavonidi)

OČI- poboljšava vid, leči degenerativne promene na makuli, štiti oči od UV zračenje, sprečava nastanaka katarakte. (antocijanin, vitamin P, betakaroten)


KOŽA- povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvežava kožu, i usporava starenje. (vitamin E, betakaroten, flavonidi)


ČIŠĆENJE ORGANIZMA- vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente utelu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije. (masovno korišćenje nakon nesreće u Černobilu za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)


VIŠESTRUKO SKRAĆUJE VREME ZARASTANJE RANA I VRŠI NJIHOVU DEZIFEKCIJU- što je naročito važno u postoperativnom periodu. (biofenol, vitamin P, C, i E)
I jedna važna napomena kod korišćenja soka od Sibirske aronije je da se uzima svako jutro 0,4 – 0,5dl (manja ili veća rakijska čašica)

A zdravim osobama se preporučuje jednom dnevno od po 0,3ml
To je proizvod organske proizvodnje.
Nema nikakvih kontraindikacija.
Mogu da koriste sve osobe bez ikakvom vremenskog ili starosnog ograničenja.


I još jedna napomena ovo sve važi za koncentrovani sok odSibirke aronije.


By Tamaris_

Нема коментара:

Постави коментар