Пређи на главни садржај

Šta je dobro za srce?



Kardiovaskularne bolesti su većini posledica  nezdravih prehrambenih namirnica,nedostatak fizičkih aktivnosti,stresa.
Postoje namirnice koje će vam  koliko toliko pomoći u očuvanju srca,njegovom jačanju i sprečavanju dolaska bolesti koje ga ugrožavaju.

                    


LISNATO I ZELJASTO POVRĆE
Spanać, blitva, zelje, salata, osim što su zdravi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Ovo povrće ima malo masnoća i kalorija, a bogato je vlaknima. Sadrži folnu kiselinu, magnezijum, kalcijum, a ovi minerali pomažu dobar rad srca. Jedna porcija lisnatog zelenog povrća dnevno, smanjuje rizik od bolesti srca za 11 odsto.

ZOBENE PAHULJICE
Osiguravaju dovoljno snage za dobar početak dana i  dobre su za srce. Zobene pahuljice sadrže beta glukan, vlakno rastopivo u vodi koje smanjuje loš holesterol u krvi.

CELE ŽITARICE
Pšenica, ječam, proso sadrže prirodna vlakna i vitamine dobre za srce. Bogate su vitaminom E, gvožđem,  antioksidansima.

SOJA
Soja je odlična zamena za crveno meso koje ima visok procenat masnoća.

MASLINOVO ULJE

Redovno korišćenje maslinovog ulja snižava loš holesterol u krvi. Koristite ga u salatama umesto nezdravih, visokokaloričnih soseva.

PARADAJZ

Pročišćivač krvi, dok vitamin K prisutan u paradajzu sprečava krvarenje. Jedite paradajaz u sirovom obliku, u salatama, sendvičima ili kao sos.

JABUKE
Jedna jabuka dnevno garantuje zdravlje. Jabuke sadrže fotohemijska svojstva, koja na organizam deluju protivupalno. Pomažu u prevenciji krvnih ugrušaka.

BADEMI

Snižavaju nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od bolesti srca. Sadrže vitamine B17, E i minerale kao što su magnezijum, gvožđe, cink. Porcija badema(oko 30gr)pokriva dnevne potrebe organizma za vitaminim E ,što se pozitivno odražava na srce.


CRNO VINO
Crno vino je dobro za srce jer sadrži snažan antioksidans pod nazivom resveratrol,koji čuva srce i nervni sistem i štite ceo organizam  od oksidativnog stresa.
Posebno se napominje da vino konzumiramo u umerenim količinama da bi se postigao efekat koji će delovati pogodno na srce. Pošto se zna da alkohol nije dobar za zdravlje i ne treba ga mešati sa lekovima,vino pravi izuzetak i to sve zbog komponente koja ona sadrži u odnosu na druga alkoholna pića je rezervatol.


Коментари

  1. Postovani,ima 3 dana srce mi ubrzano kuca,imam 31god i hipohondar sam.. Sta da radim,inace nisam imala nijedan zdravstveni problem! Ali me to jako brine.. UNAPRED HVALA...GOCA

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preporučila bih Vam da se obratite lekaru,ako se ti simptomi nastave. Ali pošto ste naglasili da ste hipohonder,po meni to sve objašnjava, veći deo vaših tegoba. Malo je sve to ,možda, na psihičkoj bazi,možda promena vremena i sl ali ipak naglašavam da nisam dovoljno stručna da dajem tačne dijagnoze. Hvala

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...