Пређи на главни садржај

Stop znojenju!




Leti gotovo da nema osobe bez problema sa znojenjem! Kritične tačke su stopala i pazuh, pa smo u situaciji da se suočimo sa neprijatnim mirisima i ružnim tragovima na odeći. 
 

To što je znojenje prirodan proces kojim se reguliše telesna temperatura, za slabu je utehu, treba nešto preduzeti!
Znojenje je prirodan proces kojim se ljudsko telo hladi i oslobađa viška toplote. Voda u obliku znoja isparava na površini kože, pa tako za sebe veže toplotu iz okoline i hladi telo. Tokom jednog dana odrasla osoba u proseku izluči oko sedam decilitara znoja, a u ekstremnim slučajevima znojenjem se može izlučiti i preko dve litre na sat. Znoj je hemijski u najvećem delu voda i so, a sadrži i elektrolite, koji pomažu u regulaciji ravnoteže tečnosti koje se nalaze u organizmu. Izgubljenu tečnost treba nadoknaditi kako u metabolizmu ne bi došlo do većih poremećaja, obično sa osam čaša vode na dan u normalnim uslovima. Ta se količina povećava u ekstremnim uslovima bolesti, povišene temperature, dijareje i slično.
Sveže izlučeni znoj je bezbojna tečnost bez mirisa, a tek delovanjem bakterija sa površine kože dobija neprijatan miris. Neki se ljudi pojačano znoje, a da za to i nema posebnih razloga. Osim spoljašnje toplote, fizičkog rada, nervoze ili stresa, na miris znoja može uticati više faktora - hrana, piće, raspoloženje, lekovi, hormoni itd.
Dezodoransi ili antiperspiranti
Naučnici se već više od sto godina bave pronalaženjem i usavršavanjem sredstva kojim bi se sprečile neželjene posledice znojenja, prvenstveno neprijatan miris. Na tržištu postoji bezbroj preparata, čijom se redovnom upotrebom, u kombinaciji sa svakodnevnim higijenskim navikama, može učiniti mnogo.
Prilikom izbora, najvažnije je rukovoditi se činjenicom da postoje dve vrste sredstava, dezodoransi i antiperspiranti. Ovi prvi ne sprečavaju znojenje, već samo prekrivaju neprijatan miris znoja ostavljajući svoj, prijatan mirisni trag. Za razliku od njih, antiperspiranti probleme rešavaju u samom korenu. Uništavaju bakterije, a na koži stvaraju tanki zaštitni sloj, te na taj način zaustavljaju znojenje. Ipak, oni se ne preporučuju osobama osetljive ili iritirane kože, jer bi je dodatno isušili i oštetili. Takve osobe bi trebalo da koriste dezodoransne kreme, koje su nežnije prema koži.

Ako se preterano znojite
- Nosite isključivo prozračnu odeću od prirodnih materijala.
- Redovno depilirajte, to jest odstranjujte dlačice ispod pazuha, na kojima se skupljaju „dodatne“ bakterije.
- Izbegavajte ili znatno smanjite cigarete, kafu, alkohol i jake začine, kao i namirnice koje utiču na miris znoja, recimo, beli i crni luk, špargle i plodove mora.
- Redovno se opuštajte, jer stres izazvan strahom ili ljutnjom pospešuje znojenje.

Čajevi mogu da pomognu
Šta je normalno znojenje, teško je definisati, jednostavno, neki se ljudi znoje manje, neki više. Ukoliko smatrate da se preterano znojite i to već počinje da vam smeta ili stvara osećaj neprijatnosti, možete pokušati da smanjite znojenje pomoću ovih prirodnih preparata.
- U čaj od kamilice iscedite sok od pola limuna i dodajte tri kašike šećera. Pije se uveče pre spavanja.
- S pola litre ključale vode prelijte dve kašike čaja od žalfije ili lavande. Procedite nakon 10 minuta. Pijte dve šolje čaja nakon glavnih obroka pet dana.

Nataša Lazović

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...