Пређи на главни садржај

Bez prženja ribe!



Riba se svrstava u namirnice koje su izuzetno zdrave zbog toga što u sebi sadrže velike količine korisnih
omega-3 masnih kiselina,i tako je veoma pogodna i preporučljiva kod očuvanja zdravlja srca i krvnih
sudova.
Masnije ribe kao što su tunjevina,haringe i losos sadrže veliku količini zdravih masnih kiselina,dok je kod
slatkovidnih riba grgeč,karaš,som,pastrmka,smuđ ova količina nešto smanjena.

Ove zdrave nezasićene  masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi,održavaju krvni pritisak normalnim,
jačaju imuni sistem,smanjuju rizik od zgrušavanja krvi. A kod dece je zabeleženo da jačaju pamćenje i dosta pomažu u procesu poboljšanja učenja.


Po poslednjim istraživanjima nije važno koliko količinski jedemo ribu već i na koji način je pripremamo i preporučuju da se riba na našem jelovniku nađe bar dva put nedeljno.

Naime,prženjem ribe smanjujemo njenu hranljivu vrednost i uništavamo sve ono što je dobro što se u njoj nalazi i samim tim i to utiče na znatno smanjenje supstanci koje utiču pozitivno i štite srce i krvne sudove.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...