Пређи на главни садржај

Crna tajna



Čokolada predstavlja komponentu brze hranekoju nutricionisti i nepreporučuju ali i postoji činjenica koja se ne može poreći a to je da je to hrana sa visokim sadržajem masti i koncentrovanog šećera. Ali,posebne vrste čokolade unete u manjim količinama mogu biti i te kako korisne!

                                             


Čokolada kao lek


Kakao se već vekovima koristi u humanoj ishrani. Dobija se usitnjavanjem i mlevenjem zrnca biljnog porekla(Theobromin cocoa) pa se zbog toga smatra predstavnikom tamnog povrća. Kakao se u početku koristio kao dodatak toplim napicima,a u novije vreme je nezamenljiv dodatak skave iole čokolade. Sa stanovišta pravilne ishrane u tamnom povrću,pa i čokoladi, nalaze se aktivne materije (flavonoidi,procijanidi,katehini) koji deluju blagotvorno na organizam čoveka.

Studije su pokazale da smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja,snižava nivo holesterola ali je ovaj efekat dosta izrazitiji kod pacjenata sa izrazito velikom hipertenzijom. Uspešno i do 10% snižavaju LDL i na taj način dolazi do poboljšanja aterosklerotnog indexa i pritom smanjuje rizik od od komplikacije uznapredovale ateroskleroze.

Najbolji rezultati se postižu sa sadržajem kakao mase preko 65% koja je poznata kao crna čokolada. I izvesno je da čokolada se ogleda u poboljšanju endotelne funkcije krvnih sudova i smanjuje aktivnost krvnih pločica (trombocita)i generalno smanjuje veličinu već postojeće upalne reakcije.Što u prevodu znači da crna čokolada deluje slično aspirinu. Minimalna terapiska doza čokolade je 40gr,a efekat se postiže dva sata nakon konzumacije a bioraspoloživost varira u zavisnosti od ostale hrane.


Koju čokoladu kupiti?

Crna čokolada sadrži više flavonoida i najmanje 8 puta više  sadržaja flavodoida  u odnosu na jagode i slična voća. Zbog toga se preporučuje da se obrati pažnja više na sastva čokolada. Preporučljivo bi bilo da se bira čokolada sa preko 65 % kakao mase koja ima najpouzdaniji efekat od svih vrsta čokolade.
Izbegavajte karamele ,nigat i njima slična čokoladna punjenja koja podižu nivo masti u ogranizmu ,stimulišu napredovanje ateroskleroze i time anuliraju zdrav efekat crne čokolade. I ne zaboravite da crna čokolada ne može da zameni obrok već predstavlja poslasticu na kraju obroka ili alternativu kvalitetnoj užini .

Hrana za dobro raspoloženje

Čovek u funkcionalnom smislu predstavlja jedinstven sistem,i primećeno je da ukupno poboljšanje ćelijskog metabolizma deluje i na psihu čoveka.
Za sve je kriv flavonoid koji je prisutan i koji uklanja štetne produkte (slobodni radikali) nastale tokom sagorevanja hrane. Na taj način smanjuje se štetna oksidacija (korozija) tkiva i olakšava se njegova reparacija. Takođe,flavonoidi,utiču i na oslobađanje endogenih aktivnih sustanci  (endorfini,enkefalini) koji utiču na nervno tkivo,pa samimi tim mogu biti odgovorni i na kreiranje pozitivnog delovanja. 

Коментари

  1. To je moje crno blago bez kog ne mogu da živim.
    Dan bez čokolade je za mene promašen dan! :) #zavisnik ;))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...