Пређи на главни садржај

Opasna bakterija u kravljem mleku?



Potpuno novi soj na lekove otporne MRSA superbakterije je utvrđen u kravljem mleku i kod ljudi u Britaniji i Danskoj, ukazuje danas objavljena britanska studija.

Dosad neviđena varijanta te bakterije "potencijalno predstavlja problem za javno zdravlje", ističe Mark Holms, viši predavač preventivne veterinarske medicine na Univerzitetu Kembridž, a prenosi AFP. 

U studiji se ističe da novootkrivena MRSA ne predstavlja opasnost za konzumente pasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, ali da bi ljudi koji rade sa stokom mogli da budu izloženi riziku. 

Nazvana "bakterijom koja jede meso", na meticilin rezistentna stafilokoka aureus (MRSA) se pojavila kao velika pretnja u bolnicama širom sveta, predstavljajući potencijalnu smrtnu opasnost ako se njome zaraze rane pacijenata. 

Zasad još ne može da se kaže da li su u ovom slučaju krave zarazile ljude ili su ljudi zarazili krave, ističe Holms, dodajući da je bezbedno piti pasterizovano mleko ili jesti govedinu, kao i da se u procesu pravljenja sira "u principu uništava većina bakterija". 

Holms navodi da najveću brigu izaziva mogućnost da novi soj MRSA bakterije bude tradicionalnim genetskim testiranjem pogrešno identifikovan kao podložan lečenju antibioticima, što znači da bi ljudi mogli da dobiju pogrešne lekove. 

Britanski tim se suočio s novom MRSA bakterijom istražujući mastitis - ozbiljno oboljenje koje pogađa i mlečne krave. Utvrdili su MRSA bakteriju s istim mutiranim genom u 13 od 940 uzoraka iz 450 stada jugozapadne Engleske. 

Testiranjem na ljudima lečenim od MRSA bakterije, otriven je isti novi soj u 12 slučajeva u Škotskoj, 15 u Engleskoj i 24 u Danskoj.



Izvor:Tanjug

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...