Пређи на главни садржај

Zlatne kapi


Lekovita ulja imaju široku primenu u narodnoj medicini i koristi se za negu koze ,ali i u terapiji kod raznih bolesti...




Ove  blagotvorne kapi imaju prijatan miris i ukus,a koriste se za inhalaciju,primenu lekovitih kupki,krema i drugih preparata za negu tela i kose. Jačaju imunitet,efikasne u terapiji mnogih bolesti,lako su dostupna i najčešće nemaju neželjena dejstva. Većina lekovitih ulja može se nabaviti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.


Kokosovo ulje


Priprema se od sušene pilpe kokosa,a zbog visoke biološke aktivnosti najviše se upotrebaljava u kozmetici.



Lekovito dejstvo


Sadrži vitamin B,C i E i mineralne soli neophodne ljudskom organizmu. Zahvaljujući karakterističnom hemiskom sastavu,kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva ,pospešuje varenje,reguliše funkciju štitne žlezde,poboljšava imunitet,štiti od virusa,pomaže u slučaju oboljenja žučne kese,hrani i jača kosu. Blagotvorno deluje na kožu (hrani je,vlaži i omekšava,te ˝pegla ˝ bore,neutrališe štetne uticaje iz okruženja.
Laurinska kiselina iz kokosovog ulja reguliše nivo holesterola iz krvi.

Savet: Kokosovo ulje odličnoo je za kuvanje jer je otporno na toplotu i ne gubi kvalitet na visokim temperaturama,a pritom,izaziva dugotrajni osećaj sitosti.




Orahovo ulje



Orahovo ulje je specifična tečnost karakterističnog ukusa i mirisa koja se dobija iz jezgra oraha. Ovaj zuzetni hranljivi proizvod sadrži veliku količinu vitamina E i poluzasićenih kiselina , Vitamina A,B1,B2,C ,kao i mikroelemente gvožđa,fosfora,magnezijuma,kalijuma,kalcijuma,kobalta ,joda.


Lekovita svojstva


Korisno je u slučaju hroničnog ili akutnog kolitisa,gastritisa i čira,ali i u terapiji psorijaze,ekcema,proširenih vena,rana,opekotina. Pospešuje aktivnost imunološkog sistema,snižava holesterol i održava ga u granicama normale,poboljšava funkciju mozga,metaboličke procese i usporava proces starenja,te čisti krv. Ima veliki značaj u lečenju i prevenciji ateroskreloze i kardiovaskularnih oboljenja.
U kozmetici se upotrebljava za omekšavanje suve kože,ali i kao sredstvo koje poboljšava ten.


Savet: Ne treba ga koristiti u slučaju čira na želudcu ili dvanestopalačnom crevu,gastritisu ili pri smanjenom lučenju želudačne kiseline.



Ulje semenki grožđa


Veoma je bogato vitaminima i mikroelementima.Sadrži veliku količinu vitamina E (svega jedna supena kašika ulja zadovoljava dnevne potrebe za ovim vitaminom),kao i vitamin A,B,C i dragocene antioksidante.


Lekovito dejstvo


Ulje iz semenki grožđa snižava nivo lošeg i povećava nivo dobrog holesterola,poboljšava cirkulaciju,snaži odbrambeni sistem organizma,jača krvne sudove i poboljšava njihovu elastičnost. Pozitivno utiče na funkciju bubrega,reguliše aktivnost lojnih žlezda,sprečava prekomerno mašćenje kože i sužava pore. Odličan je antiseptik i efikasno sredstvo za tretman kod opekotina i rana. Podmlađuje kožu,poboljšava njenu elastičnost i otklanja bore.


Savet: Primenjuje se za unutrašnju i spoljašnju upotrebu i može se mešati sa drugim uljima. Kontraindikacije ne postoje , a primenu proizvoda treba ograničiti jedino u slučaju individualne preosetljivosti.



Bademovo ulje


Dobija se hladnim ceđenjem semena badema,a obiluje biljnim belančevinama,vitaminima A,E,B1,B2 i B6. Sadrži i nezasićene masne kiseline koje su neophodne u ishrani.


Lekovita svojstva


Bademovo ulje poboljšava varenje,otklanja nadutost,opstipaciju,leči upalu debelog creva,a koristi se protiv infekcija i opekotina. Korisno je u slučaju dermatitisa ,prehlade ,upale pluća ,bronhitisa.
 Jača nokte stimuliše rast kose i čini je sjanom i elastičnom.
sprečava starenje kože,podstiče rast obrva i trepavica i ublažava strije.

Savet: U ishrani se korsti kao preliv za salate i aroma za kolače. Hladno seđeno ulje badema upotrebljava i za skidanje šminke umesto kreme za lice i telo (suva i zrela koža)ili za negu ruku i noktiju









Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...