Пређи на главни садржај

Fras: Dete odmah na bok


Pedijatrija - febrilne napade kod dece izaziva povišena telesna temperatura i javlja se kod tri do pet odsto mališana. Ne treba vaditi jezik, niti prskati hladnom vodom









FRAS, kako se u narodu nazivaju februlne konvulzije ili febrilni napadi, provocira povišena telesna temperatura kod dece od šest meseci do pet godina. Veoma je čest u dečjem uzrastu, i procenjuje se da se javlja kod tri do pet odsto mališana.
- Zbog toga je neophodno da se svi roditelji i osobe koje rade sa decom upoznaju sa ovim problemom, jer postoji velika verovatnoća da se suoče sa njim - smatra dr Ružica Kravljanac, dečiji neurolog u Institutu za majku i dete. - Kliničko ispoljavanje je veoma dramatično i ne razlikuje se mnogo od drugih epileptičkih napada. Roditelji koji nisu upoznati sa prirodom problema veoma teško doživljavaju takvu situaciju i često navode da su mislili da će im dete umreti. Zato je neophodno da im se objasni da se radi, u suštini o benignom ili dobroćudnom problemu koji najčešće ima veoma dobar ishod.

Mame i tate bi trebalo od dečjeg lekara da dobiju uputstvo šta da rade ako se napad ponovi, kako da ga zaustave i kako da spreče pojavu novog napada pri povišenoj temperaturi.
Doktori ističu da dete treba staviti na bok, ne vaditi mu jezik i ne prskati ga hladnom vodom po licu. Najbolji način da se febrilne konvulzije spreče jeste da se ne dozvoli naglo povećanje telesne temperature. Agresivno obaranje povišene temperature ("paracetamolom" i "ibuprofenom"), uz tuširanje mlakom vodom - donosi pobedu nad temperaturom kod većine dece.
Febrilni napadi se retko javljaju posle pete godine



izvor vesti: novosti



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.