четвртак, 23. фебруар 2012.

Da li ste alergični na zimu?

Da li ste nekada čuli za alergiju na zimu? Ovaj retki poremećaj naziva se koprivnjačom izazvanom hladnoćom i može zagorčati život kada je hladno.

Beta
Jedna od obolelih je Džoan Kroford, 76-godišnja žena iz Njujorka koja je prvi put primetila probleme na hladnoći kada je s mužem krenula na neko okupljanje. 

“Sećam se da je bilo veoma hladno i da je trebalo da odemo samo tri ulice dalje od kuće. Vetar je šibao, a dok smo stigli do stana, celo lice mi je bilo natečeno. Trebalo mi je 20 minuta da ga zagrevam toplim kompresama kako bi mi otok spao". Narednog dana, njen doktor joj je rekao da ima koprivnjaču izazvanu hladnoćom. 

Iako su uzroci ovog poremećaja nepoznati, jedna grupa naučnika proučavala je tri porodice koje su patile od ove boljke. 

Otkrili su da je reč o genetskoj mutaciji koja ne samo da uzrokuje koprivnjaču, nego i druge simptome poput slabosti imunog sistema, autoimunih i inflamatornih poremećaja kože. 

Takođe, pronađeno je da kod ovih osoba nedostaje jedan veoma mali deo DNK lanca zbog čega je aktiviran gen poznat kao PLCG2 koji čini da antitela reaguju na nenormalan način. 

Srećom, postoje supstance koje mogu sprečiti delovanje ovog gena, pa bi problem jednog dela pacijenata mogao biti rešen. Međutim, nije kod svih njih problem baš taj gen. 

Dalja istraživanja na pomenutim porodicama trebalo bi da daju dodatne odgovore.

Izvor vesti: B92Нема коментара:

Постави коментар