Пређи на главни садржај

Pronađen krivac za pad reproduktivne moći žena


Kako pokazuju najnovija istraživanja, dame s godinama sve češće stvaraju abnormalne jajne ćelije s pogrešnim brojem hromozoma, zato što starenjem u telu polako opada nivo kohezina, proteina koji održava strukturu hromozoma.


Za sada, jedina preporuka stručnjaka je da žene gledaju da ostanu trudne u što mlađem uzrastu

Naučnici Univerziteta u Njukastlu veruju da do stvaranja abnormalne jajne ćelije s pogrešnim brojem hromozoma dolazi zato što starenjem opada nivo proteina koji se naziva kohezin, a koji održava strukturu hromozoma tako da se ne mogu raspasti tokom procesa deobe ćelija.
Istraživački tim je pomoću jajašca mladih i starih mišica pokazao da nivo kohezina opada starenjem, zbog čega dolazi do poremećaja u procesu deobe hromozoma, što na kraju uzrokuje premalo ili previše hromozoma u jajnoj ćeliji.
- Reproduktivna sposobnost žene dramatično pada od sredine tridesetih godina pa nadalje, kao i da je istraživanje pokazalo je da je kohezin glavni krivac za to – objašnjava jedna od vođa istraživačkog tima Meri Herbert.
Prema njenom mišljenju, da bi se to izbeglo, najbolje je da žena rađa decu što ranije. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Current Biology, a stručnjaci ističu da je još veoma rano da se oni upotrebe u kliničkoj praksi.




Izvot:Tanjug


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...